Business & Finance Τετάρτη 24/01/2024, 17:52
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε υψηλό 10ετίας με απούσες τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε υψηλό 10ετίας με απούσες τις τράπεζες

Η αγορά κατάφερε να διασπάσει και το φράγμα των 1.360 μονάδων με τη βοήθεια και της σημαντικής ανοδικής κίνησης που παρατηρείται στις ευρωαγορές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,66% στις 1.362,05 μονάδες με τον τζίρο στα 100 εκατ. ευρώ. Tο αμέσως υψηλότερο κλείσιμο είχε σημειωθεί στις 20/3/2014 και ήταν οι 1363,3 μονάδες.

Σημειωτέον ότι ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε μόλις 0,12% στις 1.144,16 μονάδες με την Alpha να κερδίζει 0,31%, την ΕΤΕ να ενισχύεται μόλις κατά 0,29%, την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 0,29%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Eurobank.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε η Aegean με άλμα 3,52%, ακολούθησε η Τιτάν με κέρδη 2,65%, ενώ οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ενισχύθηκαν άνω του 2%. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-2,16%), της Lamda Development (-1,20%), της Quest Συμμετοχών (-0,91%) και του ΟΛΠ (-0,61%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 5.4000.657 και 3.152.295 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 9,85 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 9,56 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 69 μετοχές, 41 πτωτικά και 17 παρέμειναν σταθερές.

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύονται σήμερα με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx600 στο +1,11% και τον γερμανικό DAX στο +1,5%, καθώς οι δείκτες PMI έδειξαν ότι βελτιώνεται η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global ενισχύθηκε ελαφρώς στις 47,9 μονάδες, εξακολουθώντας όμως να βρίσκεται κάτω από όριο των 50 μονάδων, το οποίο και δείχνει ύφεση.

Η ήπια βελτίωση σημειώθηκε χάρη στον δείκτη της μεταποίησης, ο οποίος εκτινάχθηκε σε υψηλό 10 μηνών, αλλά διαμορφώθηκε και πάλι κάτω από τις 50 μονάδες. Αντιθέτως, ο κλάδος των υπηρεσιών διολίσθησε περαιτέρω, κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν ανάκαμψη.

Γεγονός είναι ότι το ΧΑ συγκεντρώνει θετικές εξελίξεις με πολλές εταιρικές κινήσεις στο μέτωπο των placements, των εκδόσεων χρέους και των νέων IPOs. Επίσης, το ενδιαφέρον στρέφεται στο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει σε συνεργασία με την ΕΧΑΕ η JPMorgan την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη με σημαντικές συμμετοχές από την πλευρά των μεγάλων funds, ενώ πολλά ραντεβού να έχουν κλειστεί με εισηγμένες και κυρίως τις τράπεζες. Σημειωτέον ότι η συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο θα γίνει τελικά διαδικτυακά, με το προγραμματισμένο fire chat με τον επικεφαλής της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, με θέμα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να διεξάγεται έτσι εξ αποστάσεως.

Από την άλλη, οι διεθνείς αγορές υιοθετούν σενάρια που περιλαμβάνουν τη μη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μ. Ανατολή και την Ουκρανία ή αξιολογούν ως χαμηλού επιπέδου τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Ετσι οι δείκτες στη Wall Street καταγράφουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις, ενώ ανοδικά κινούνται και οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρά το γεγονός ότι οι εξωγενείς διαταραχές πλήττουν κυρίως την ευρωπαϊκή οικονομία, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πάντως, η Deutsche Bank εκφράζει την εκτίμηση ότι το θετικό κλίμα στις αγορές δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, έπειτα από τα τελευταία χρηματιστηριακά ρεκόρ. Τα καλά νέα για τις οικονομίες, που πυροδότησαν το ράλι, έχουν πλέον προεξοφληθεί. Με μια σειρά  οικονομικών δεικτών να δίνουν αρνητικές ενδείξεις και τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από τον στόχο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να παραμείνει κανείς επιφυλακτικός, τονίζουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News