Business & Finance Τετάρτη 24/01/2024, 11:22
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς νέο επιφυλακτικό βήμα ανόδου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς νέο επιφυλακτικό βήμα ανόδου

Ήπια άνοδο καταγράφει η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:15 σημειώνει άνοδο 0,13% στις 1.354,91 μονάδες με τον τζίρο στα 17 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,45% στις 1.137,68 μονάδες με βαρίδια τις Eurobank και ΕΤΕ που υποχωρούν 0,5% και 0,12%, αντιστοίχως, ενώ κέρδη καταγράφουν οι Αlpha (0,4%) και Πειραιώς (0,5%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor, του ΟΤΕ, της Τέρνα Ενεργειακή και της Aegean Airlines. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ.

Εν τω μεταξύ, υψηλότερα κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μια μέρα μετά τις απώλειες εν αναμονή της αυριανής απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Η ΕΚΤ είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, αφού διέκοψε τις αυξήσεις τον Οκτώβριο και διευκρίνισε τον Δεκέμβριο ότι θα καταργήσει σταδιακά το σχέδιο αγοράς ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ θα εξακολουθήσει να δηλώνει τα περί πρόωρων μειώσεων στα επιτόκια. Οι traders, πάντως, προεξοφλούν μειώσεις 135 μ.β. από τον Απρίλιο.

Το κλίμα παραμένει εύθραυστο, επηρεαζόμενο και από τις διεθνείς συγκυρίες, αλλά το ΧΑ συγκεντρώνει θετικές εξελίξεις με πολλές εταιρικές κινήσεις στο μέτωπο των placements, των εκδόσεων χρέους και των νέων IPOs. Επίσης, το ενδιαφέρον στρέφεται στο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει σε συνεργασία με την ΕΧΑΕ η JPMorgan την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, το οποίο και έχει συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των μεγάλων funds, με πολλά ραντεβού να έχουν κλειστεί με εισηγμένες και κυρίως στις τράπεζες. Σημειωτέον ότι η συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο θα γίνει τελικά διαδικτυακά, με το προγραμματισμένο fire chat με τον επικεφαλής της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, με θέμα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να διεξάγεται έτσι εξ αποστάσεως.

Οι διεθνείς αγορές υιοθετούν σενάρια που περιλαμβάνουν τη μη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μ. Ανατολή και την Ουκρανία ή αξιολογούν ως χαμηλού επιπέδου τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Ετσι οι δείκτες στη Wall Street καταγράφουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις, ενώ ανοδικά κινούνται και οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρά το γεγονός ότι οι εξωγενείς διαταραχές πλήττουν κυρίως την ευρωπαϊκή οικονομία, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανοδική κίνηση στις ευρωαγορές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News