Business & Finance Τρίτη 23/01/2024, 20:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση 0,3% για τον STOXX 600 – Έντονες πιέσεις στη Μαδρίτη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση 0,3% για τον STOXX 600 – Έντονες πιέσεις στη Μαδρίτη

Με πτώση έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές υπαναχώρησαν από τα μεγάλα στοιχήματα για άμεσες επιτοκιακές μειώσεις εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη. Ωστόσο, η άνοδος των μετοχών από τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων συγκράτησε τις απώλειες. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,3%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας και real estate ήταν από τους μεγάλους χαμένους με πτώση 0,8% και 1,3% αντίστοιχα. Πτώση 0,9% παρουσίασαν και οι μετοχές του κλάδου υγείας. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων ενισχύθηξκε 2%, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών βασικών μετάλλων, ενώ η τιμή χαλκού βρήκε στήριγμα στις προσδοκίες ότι ο κορυφαίος καταναλωτής μετάλλων, η Κίνα, θα παρουσιάσει τεράστιο μέτρο τόνωσης της οικονομίας της. 

Οι εκτεθειμένες στην κινεζική αγορά εταιρείες, μεταξύ των οποίων LVMH, Kering και Richemont ενισχύθηκαν από 1,1% έως 1,7%. 

Οι ισπανικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας 1,1% υπό την πίεση των απωλειών 1,9% της Iberdrola, καθώς η Barclays υποβάθμισε τη μετοχή της εταιρείας κοινής ωφελείας σε equal weight από overweight. 

Eπίσης, καθώς έχει ανοίξει η αυλαία των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση των κερδών των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων κατά 8,8% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 7,1% που αναμενόταν την προηγούμενη εβδομάδα. 

Από τους υπόλοιπους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,3% στις 16.627,09 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 επίσης έχασε 0,3% στις 7.388,04 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,03% στις 7.485,73 μονάδες μετά από τρεις ημέρες ανόδου. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,35%.

Η εταιρεία περιφερειακών υπολογιστών Logitech αναθεώρησε το guidance στις πωλήσεις και τα κέρδη της για το έτος. Οι μετοχές της ωστόσο έχασαν 8,7% εν μέσω κινήσεων ρευστοποίησης κερδών μετά την άνοδο της μετοχής τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Η ελβετική εταιρεία ρολογιών Swatch βούλιαξε 4,6% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ήταν κατώτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News