Business & Finance Τρίτη 23/01/2024, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανέβηκαν οι αποδόσεις – Αναδίπλωση των αγορών για επιτοκιακές μειώσεις

Ομόλογα: Ανέβηκαν οι αποδόσεις – Αναδίπλωση των αγορών για επιτοκιακές μειώσεις

To υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια επτά εβδομάδων άγγιξαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις στη γερμανική 10ετία, εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να περιορίζουν τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές μειώσεις φέτος. 

Οικονομολόγοι στο τελευταίο poll του Reuters σε αναλογία 38 σε 85 ή 45% αναμένουν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα γίνει τον Ιούνιο. Ένα 21% περιμένει τον Απρίλιο, ενώ 23 προβλέπουν ότι θα μπορούσε να συμβεί στο τρίτο τρίμηνο ή και αργότερα. 

Παρότι δεν αναμένεται καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, οι αγορές δίδουν τώρα μία πολύ μικρή πιθανότητα για μείωση των 25 μονάδων βάσης το Μάρτιο και περίπου 65% για μείωση τον Απρίλιο, κάτι που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα θεωρείτο πλήρως προεξοφλημένο. 

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της TS Lombard, Davide Oneglia, η ανησυχία για τους μισθούς και οι διαταραχές του εμπορίου λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα ενισχύουν την απαισιοδοξία των «γερακιών» της ΕΚΤ. 

Επίσης, έρευνα της ΕΚΤ σήμερα Τρίτη έδειξε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης περιμένουν μία μικρή ανάκαμψη της ζήτησης για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια στις αρχές του 2024, καθώς κάμψη της ζήτησης για πιστώσεις παρουσιάζει σημάδια μετριασμού. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,33%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Δεκεμβρίου. Βρίσκεται περίπου 40 μονάδες βάσης πάνω από τα επίπεδα που έκλεισε το 2023, όταν τα στοιχήματα των αγορών για επιτοκιακές μειώσεις είχαν απογειωθεί. 

Η απόδοση του διετούς διαμορφώθηκε στο 2,7%, έχοντας αυξηθεί περίπου 35 μονάδες βάσης από τα χαμηλά στα τέλη του 2023. 

«Βραχυπρόθεσμα, οι ομολογιακές αποδόσεις έχουν περαιτέρω περιθώριο διόρθωσης, όμως η αγορά ζητά νέα ώθηση από την ΕΚΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ», αναφέρει ο Rainer Guntermann, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, η οποία βλέπει μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης φέτος από την ΕΚΤ, αρχής γινομένης από τον Ιούνιο. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε 7,5 μονάδες βάσης, στο 3,91% με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών να διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε στο 3,35%, ενώ στην πενταετία έφθασε στο 2,80%. 

Τα ομόλογα της περιφέρειας εξακολουθούν να ευνοούνται από την ισχυρή ζήτηση των επενδυτών που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις, οι οποίες θα υποχωρήσουν όταν θα αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News