Business & Finance Τρίτη 23/01/2024, 11:30
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διατήρηση του ανοδικού τέμπο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διατήρηση του ανοδικού τέμπο

Συγκρατημένα ανοδικά κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη,  εν μέσω οριακών μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και στις όποιες πιθανές ενδείξεις για το πότε θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων.

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.356,03 μονάδες με τον τζίρο πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 0,46% με την Πειραιώς στο +1,45%, την Alpha στο +0,89%, ενώ πιο περιορισμένα είναι τα κέρδη για ΕΤΕ (+0,5%) και Eurobank (+0,17%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ και της Μυτιληναίος.

Εξάλλου, τις ισχυρές προοπτικές του Χ.Α. τόνισε χθες και η Eurobank Equities, εκτιμώντας πως φέτος ο Γενικός Δείκτης θα σκαρφαλώσει στις 1.622 μονάδες καταγράφοντας περαιτέρω άνοδο της τάξης του 21%. Το 2023, όπως σημείωσε η χρηματιστηριακή, κυριάρχησε η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ το 2024 το κυρίαρχο θέμα είναι η πιθανή τοποθέτηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε «λίστα παρακολούθησης» για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές, κάτι που θα οδηγήσει σε άνοδο των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια αυτής της αναβάθμισης, η Eurobank Equities σημειώνει πως η Ελλάδα ξεπέρασε το πρώτο εμπόδιο (βαθμολόγηση investment grade), ενώ σημειώνει πρόοδο στα κριτήρια μεγέθους (π.χ. float), ειδικά μετά τα πρόσφατα placements και τα IPO. Η τελική απόφαση θα λάβει υπόψη τη διαβούλευση με τους επενδυτές και ως εκ τούτου η υλοποίηση της αναβάθμισης θα είναι ένα γεγονός του 2025 το νωρίτερο.

Την ίδια ώρα, ο επενδυτικός κόσμος προετοιμάζεται διεθνώς για την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, η οποία αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού σταθερά στο τρέχον ιστορικά υψηλό επίπεδο. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα πρόκειται να δημοσιευτεί μια σειρά από δείκτες-κλειδιά για το επόμενο βήμα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών της Δύσης, δηλαδή της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Τέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2023 από μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους. Το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους εκτιμάται πως οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από το τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα και τα υψηλά επιτόκια μεταξύ άλλων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Νευρικότητα στις ευρωαγορές ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News