Business & Finance Τρίτη 23/01/2024, 09:32
ΑΓΟΡΕΣ

Κίνα: Ετοιμάζεται πακέτο στήριξης 278 δισ. δολαρίων για το χρηματιστήριο

Κίνα: Ετοιμάζεται πακέτο στήριξης 278 δισ. δολαρίων για το χρηματιστήριο

Ένα πακέτο μέτρων ύψους 2 τρισ. γουάν (278 δισ. δολαρίων) για τη σταθεροποίηση του χρηματιστηρίου, εξετάζουν οι κινεζικές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Αφότου οι προηγούμενες προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέτυχαν, ο πρωθυπουργός Li Qiang ζήτησε να γίνουν «ισχυρά» βήματα.

Στόχος των policymakers είναι να κινητοποιήσουν περίπου 2 τρισ. γουάν, κυρίως από offshore λογαριασμούς κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο ενός ταμείου σταθεροποίησης που θα αγοράσει μετοχές κυρίως μέσω του Χονγκ Κονγκ. Θα διατεθούν επίσης τουλάχιστον 300 δισ. γουάν από τοπικά  κεφάλαια για επενδύσεις σε μετοχές μέσω της China Securities Finance Corp. ή της Central Huijin Investment Ltd.

Οι αξιωματούχοι εξετάζουν και άλλες επιλογές και ενδέχεται να ανακοινώσουν κάποιες από αυτές μόλις αυτή την εβδομάδα, εάν εγκριθούν από την ανώτατη ηγεσία, αναφέρει το Bloomberg.

Μεταξύ των κινεζικών αρχών υπάρχει πλέον μία αυξημένη αίσθηση του επείγοντος, αφότου ο δείκτης αναφοράς CSI 300 έπεσε σε χαμηλό πενταετίας αυτή την εβδομάδα. Ο καθησυχασμός των Κινέζων μικροεπενδυτών, πολλοί από τους οποίους έχουν πληγεί και από την παρατεταμένη πτώση των ακινήτων, θεωρείται κλειδί για τη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας.

Ένας δείκτης κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε έως και 3,8%, στη μεγαλύτερη άνοδο από τις 15 Νοεμβρίου, αφού έπεσε στα χαμηλά σχεδόν 19 ετών τη Δευτέρα. Ο δείκτης αναφοράς CSI 300 διέγραψε την πτώση 1% που σημείωνε για να κινηθεί σε θετικό έδαφος.

Το κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα είναι αρκετά για να τερματιστεί η χρηματιστηριακή αναταραχή δεν είναι βέβαιο. Η κρίση των ακινήτων, το κακό καταναλωτικό κλίμα, η πτώση των ξένων επενδύσεων και η μειωμένη εμπιστοσύνη μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων μετά από χρόνια ασταθών πολιτικών ασκούν ισχυρές πιέσεις τόσο στην οικονομία όσο και στις αγορές.

Οι προηγούμενες προσπάθειες για την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς, κυρίως το 2015, αποδείχθηκαν στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκείς και μερικές φορές αντιπαραγωγικές.

Συνολικά, περισσότερα από 6 τρισ. δολάρια έχουν χαθεί από την κεφαλαιοποίηση των μετοχών της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ από τα υψηλά του 2021.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Goldman Sachs: Βλέπει άνοδο των κινεζικών μετοχών κατά 24% φέτος

Κίνα: Ανάπτυξη 5,2% το 2023 – Ξεκινά «Κρίσιμο έτος» για την οικονομία

ΔΝΤ: Η Κίνα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η οικονομία της 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News