Business & Finance Δευτέρα 22/01/2024, 20:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε χαμηλό 7μήνου το spread ιταλικών/γερμανικών

Ομόλογα: Σε χαμηλό 7μήνου το spread ιταλικών/γερμανικών

Σε χαμηλό επταμήνου διαμορφώθηκε το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι αποδόσεις υποχώρησαν ελαφρώς μετά την απότομη άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας.  

Το spread υποχώρησε κάτω από τις 154 μονάδες βάσης στην αρχή της συνεδρίασης για να κλείσει ελαφρώς υψηλότερα στις 157 μονάδες βάσης. 

Στη γερμανική 10ετία η απόδοση αποκλιμακώθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,26% αφού αυξήθηκε 16 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, αναμένοντας ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 4% αλλά και κάποιες νύξεις για το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων. 

Αρκετοί διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ απομάκρυναν την προηγούμενη εβδομάδα τον χρονικό ορίζοντα έναρξης μειώσεων των επιτοκίων, με τους περισσότερους να κάνουν πλέον λόγο για τις αρχές του καλοκαιριού. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 3,5 μονάδες βάσης στο 3,84%, αφού αυξήθηκε 15 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα.

«Στην Ευρώπη, ενδιαφερόμαστε τα μέγιστα για την περιφέρεια, ειδικά για την Ισπανία και την Ιταλία», αναφέρει ο Andres Sanchez Balcazar, επικεφαλης του τμήματος ομολόγων στην Pictet Asset Management.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,30% με το spread στις 107 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,77%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 36 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News