Business & Finance Δευτέρα 22/01/2024, 17:14
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Προς νέα υψηλά με μοχλό την τεχνολογία

Wall Street: Προς νέα υψηλά με μοχλό την τεχνολογία

Περαιτέρω άνοδο καταγράφουν οι μετοχές στη Wall Street, επεκτείνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας εν αναμονή νέων εταιρικών αποτελεσμάτων και ανακοίνωσης νέων οικονομικών δεδομένων.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά  0,5% και κινείται στις 38.066,4 μονάδες, όπως και ο ευρύτερος S&P 500 που κερδίζει 0,5% στις 4.864,9 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται 0,74% στις 15.424,5 μονάδες.  

Οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street έκλεισαν υψηλότερα την Παρασκευή, αφού έχασαν έδαφος νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, με ώθηση από το τεχνολογικό ράλι που τροφοδοτήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη και ώθησε τον δείκτη αναφοράς S&P 500 στο πρώτο ρεκόρ κλεισίματος των τελευταίων δύο ετών την περασμένη Παρασκευή, σηματοδοτώντας ουσιαστικά τη μετάβαση από την bear market στην bull market.

Μεγάλο μέρος της ανοδικής κίνησης προκλήθηκε από την προοπτική της μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Αλλά ο χρόνος και το βάθος αυτών των μειώσεων παραμένουν προς συζήτηση.

Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Μάρτιο έχουν μετατοπιστεί στο 50-50 μετά από μια σειρά καλύτερων στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις και το καταναλωτικό αίσθημα, από λίγο κάτω από το 80% πριν από μια εβδομάδα.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα μια σημαντική μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Πέμπτη για νέες πληροφορίες σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες του Δεκεμβρίου έρχονται μετά την αύξηση του δείκτη τιμών κατά 2,6% τους 12 μήνες έως τον Νοέμβριο και την πτώση των μηνιαίων τιμών για πρώτη φορά σε περισσότερα από τριάμισι χρόνια.

Η κυβέρνηση έχει επίσης προγραμματίσει να δημοσιεύσει στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου την Τετάρτη, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,0% μετά από αύξηση 4,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News