Business & Finance Παρασκευή 19/01/2024, 19:37
ΑΓΟΡΕΣ

Με ήπια πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με ήπια πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν ελαφρώς χαμηλότερα την Παρασκευή, διαγράφοντας τα κέρδη που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της πρωινής και της προηγούμενης συνεδρίασης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,26% στις 469 μονάδες, με τους κλάδους να καταγράφουν μεικτά πρόσημα. Ο κλάδος εξόρυξης κατέγραψε απώλειες 1,4%, ενώ εκείνος της τεχνολογίας σημείωσε άνοδο 0,6%. Ο Eurostoxx 50 κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 4.447 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε οριακά 0,07% στις 16.555 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,40% στις 7.371 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στο οριακό +0,03% στις 7.461 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,20% στις 9.860 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 30.287 μονάδες με πτώση 0,21%.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ολοκληρώθηκε μετά την προσέλκυση μιας σειράς επιχειρηματιών, πολιτικών, κεντρικών τραπεζιτών και αγωνιστών. Σε γενικές γραμμές, τα μηνύματα από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής ήταν ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος όσον αφορά την επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%, αλλά ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς για μια μείωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο μπορεί να είναι πρόωρες. Αυτό φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά το κλίμα, με τους επενδυτές να μειώνουν τα στοιχήματα για μια μείωση την άνοιξη.

Η προσοχή επιστρέφει τώρα πλήρως στις ανακοινώσεις για τα εταιρικά κέρδη του τέταρτου τριμήνου, μαζί με τις προβλέψεις για το σύνολο του έτους.

Οι λιανικές πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου απογοήτευσαν την Παρασκευή, καθώς μειώθηκαν κατά 3,2% τον Δεκέμβριο, σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2021, όταν τα μέτρα πανδημίας περιόρισαν τις πωλήσεις, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο για την αποφυγή της αναστολής των λειτουργιών της κυβέρνησης, παρατείνοντας τη χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας μέχρι τον Μάρτιο. Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή. Ο τεχνολογικός κλάδος οδήγησε σε ράλι την Πέμπτη, αφού οι αναλυτές της Bank of America αναβάθμισαν την αξιολόγηση της Apple σε «buy».

Οι μετοχές σε Ασία-Ειρηνικό σημείωσαν επίσης άνοδο, με την TSMC να σημειώνει άνοδο και τον ιαπωνικό πληθωρισμό να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc, reuters

Διαβάστε επίσης:

Νταβός: Οι κίνδυνοι και η «παράξενη» νέα δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας

UBS: Μπορούν οι μετοχές και τα ομόλογα να συνεχίσουν να ανεβαίνουν το 2024;

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κράτησε τις 1.340 μονάδες – Εβδομαδιαία πτώση 0,93%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News