Business & Finance Παρασκευή 19/01/2024, 14:16
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό το βάρος τραπεζικής διόρθωσης το Χρηματιστήριο Αθηνών

Υπό το βάρος τραπεζικής διόρθωσης το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι τραπεζικές πιέσεις ανακόπτουν την ανοδική τάση που καταγράφηκε σήμερα στην έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ο Γενικός Δείκτης στις 14:00 υποχωρεί κατά 0,22% στις 1.337,94 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 118 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.349,15 μονάδες (+0,60%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει μικρή πτώση σε ποσοστό 0,19%, ενώ πιο εκτεταμένες είναι οι απώλειες στον τραπεζικό δείκτη που υποχωρεί κατά 1%. Η Πειραιώς σημειώνει πτώση 1,24%, η Eurobank χάνει 1,15%, η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 0,89%, ενώ πιο ήπιες είναι οι απώλειες για την Alpha στο -0,29%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Elvalhalcor και της Μυτιληναίος. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Viohalco.

Την ίδια ώρα, στον δρόμο της ήπιας ανάκαμψης συνεχίζουν οι ευρωαγορές, παίρνοντας την σκυτάλη από την προηγούμενη συνεδρίαση και τα κέρδη που καταγράφηκαν χθες στη Wall Street, καθώς αποτάσσεται το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στην αρχή της εβδομάδας.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,13%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,27%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,11%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,38%, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,24%. 

Χθες το βράδυ, ο δείκτης S&P 500 στις ΗΠΑ βρέθηκε κοντά σε υψηλά ρεκόρ, καθώς η αισιοδοξία για την Τεχνητή Νοημοσύνη οδήγησε σε κέρδη αρκετών κατασκευαστών τσιπ.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η πορεία των τραπεζών αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της εγχώριας αγοράς, οι οποίες και συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες θέσεις των επενδυτών στο Χ.Α. Συνεπώς, οι υποστηρικτικές εκθέσεις για τον κλάδο, οι οποίες συνεχίζονται, αποτελούν σίγουρα καταλύτη. Χθες η JP Morgan, η οποία αν και προχώρησε σε μειώσεις των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή και τα έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών, λόγω των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ που αναμένει ότι θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο έτος, επανέλαβε τη θετική της στάση για τον κλάδο, τονίζοντας πως το μακροπρόθεσμο story παραμένει άθικτο.

Ετσι, αν και μείωσε ελαφρώς τις τιμές-στόχους που δίνει για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, υπογράμμισε πως κάθε μία από τις τέσσερις έχει τον δικό της καταλύτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε ενίσχυση της απόδοσής της. Σημειώνεται πως για την Alpha Bank η τιμή-στόχος της JP Morgan τοποθετείται πλέον στα 2,40 ευρώ από 2,5 ευρώ πριν, κάτι που μεταφράζεται σε περιθώριο ανόδου 50% στο ταμπλό του Χ.Α. Για τη Eurobank στα 2,40 ευρώ από 2,6 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 39%. Για την Εθνική στα 8,30 ευρώ από 8,4 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 19%, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς διατηρήθηκε αμετάβλητη στα 5,00 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 46%.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News