Business & Finance Παρασκευή 19/01/2024, 10:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Περιορισμένα κέρδη και στάση αναμονής

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Περιορισμένα κέρδη και στάση αναμονής

Στον δρόμο της ανάκαμψης συνεχίζουν οι ευρωαγορές, παίρνοντας την σκυτάλη από την προηγούμενη συνεδρίαση και τα κέρδη που καταγράφηκαν χθες στη Wall Street, καθώς αποτάσσεται το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στην αρχή της εβδομάδας.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,29%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,28%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,32%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,59%, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,19%. 

Χθες το βράδυ, ο δείκτης S&P 500 στις ΗΠΑ βρέθηκε κοντά σε υψηλά ρεκόρ, καθώς η αισιοδοξία για την Τεχνητή Νοημοσύνη οδήγησε σε κέρδη αρκετών κατασκευαστών τσιπ.

Επιπλέον, οι ασιατικές μετοχές ενισχύθηκαν από την ισχυρή πρόβλεψη ανάπτυξης της Taiwan Semiconductor Manufacturing (NYSE:TSM), του μεγαλύτερου κατασκευαστή ημιαγωγών με σύμβαση στον κόσμο.

Ωστόσο, οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες εξακολουθούν να οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες λόγω των αυξανόμενων αμφιβολιών ότι πλησιάζει η ώρα των επιτοκιακών μειώσεων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει.

Οι τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν στο 4,0% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας αύξηση για πρώτη φορά σε 10 μήνες. Παράλληλα, η ανάπτυξη αποδεικνύεται νεφελώδης στην Ευρώπη, με τις λιανικές πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώνονται κατά 3,2% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, αυξάνοντας τον κίνδυνο η οικονομία να εισέλθει σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο.

Σήμερα, η μεγαλύτερη προσοχή στρέφεται στο κλείσιμο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου αργότερα θα μιλήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα. Στις προηγούμενες δηλώσεις της, προσγείωσε τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων και φαίνεται απίθανο να κάνει πίσω σήμερα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ανοδικό κλείσιμο με ώθηση από την τεχνολογία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News