Business & Finance Πέμπτη 18/01/2024, 11:19
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξανά ανοδικά με αστερίσκους

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξανά ανοδικά με αστερίσκους

Ανακάμπτει η αγορά στο Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ασθενούς ανοδικής αντίδρασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των επιθετικών δηλώσεων αξιωματούχων κεντρικών τραπεζών, οι οποίοι «χαμήλωσαν» σημαντικά τις προσδοκίες για εκκίνηση του κύκλου μείωσης των επιτοκίων σύντομα, καθώς και των αδύναμων οικονομικών στοιχείων της Κίνας.

O Γενικός Δείκτης στις 11:10, διαμορφώνεται στις 1.337,11 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,43% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,55%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς, του ΟΤΕ και της Aegean. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Lamda, της Εθνικής και της Σαράντης.

Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, το ράλι και η ανθεκτικότητα του Χ.Α. φάνηκε να προκαλούν δεύτερες σκέψεις στους επενδυτές. Η Jpmorgan σημείωσε σε νέα έκθεσή της πως σκέφτεται να ρευστοποιήσει τα ισχυρά κέρδη που έχει αποκομίσει από τις ελληνικές μετοχές το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο να σταματάει, όπως τονίζει, να είναι θετική για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Χ.Α. Παράλληλα προσθέτει πως, αν και έχουν «τρέξει» αρκετά, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ακόμη φθηνές σε σχέση με αυτές των ευρωπαϊκών.

Θετική για το story των ελληνικών τραπεζών δηλώνει και η NBG Securities. H μέχρι τώρα επιτυχής υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων της, η ανθεκτικότητα της κερδοφορίας που αναμένεται για το 2024 και η προοπτική διανομής μερισμάτων φέτος από τα κέρδη του 2023 αποτελούν τους βασικούς καταλύτες που θα οδηγήσουν σε νέο ράλι τον κλάδο, όπως τονίζει.

Ετσι, η χρηματιστηριακή ανεβάζει και αυτή τις τιμές-στόχους, ενώ διατηρεί τη σύσταση «υπεραπόδοσης» για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Η νέα τιμή-στόχος σε ορίζοντα 12 μηνών για την Alpha Bank τοποθετείται στα 2,00 ευρώ, από 1,95 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου στο ταμπλό του Χ.Α. της τάξης του 28%, για τη Eurobank στα 2,10 ευρώ, από 1,70 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 22%, και για την Τράπεζα Πειραιώς τοποθετείται στα 4,5 ευρώ, από 3,90 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 36%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News