Business & Finance Τετάρτη 17/01/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε υψηλό μηνός οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Σε υψηλό μηνός οι αποδόσεις του ευρώ

Σε υψηλό μηνός επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο των ισχυρών οικονομικών στοιχείων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς μία σειρά σχολίων από αξιωματούχους της ΕΚΤ απομάκρυναν τις προσδοκίες των αναλυτών για γρήγορη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. 

Επίσης, οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου το Δεκέμβριο, αποδεικνύοντας ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σε σταθερό έδαφος. Στη Βρετανία, ο πληθωρισμός ενισχύηκε για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες το Δεκέμβριο, διαμορφούμενος στο 4% σε ετήσια βάση. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 7,5 μονάδες βάσης, στο 2,29%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Δεκεμβρίου. 

Στην αμερικανική διετία, η απόδοση αυξήθηκε 12 μονάδες βάσης, ενώ στη βρετανική κατά 16 μονάδες βάσης. 

«Οι προσδοκίες για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να υποστηριχθούν από τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία συνάδουν με αυτό το υπόβαθρο», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, ειδικός της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Allianz

Global Investors.

Ο Τζούσι Χίλτζανεν, επικεφαλής στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά επιτόκια στην SEB, ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία και οι συζητήσεις των κεντρικών τραπεζιτών αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της αγοράς. 

Στην ιταλική 10ετία, η απόδοση εκτινάχθηκε στο 3,938%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Δεκεμβρίου με το spread έναντι των γερμανικών να διευρύνεται στις 163 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, το κόστος δανεισμου στη 10ετία ανέβηκε στο 3,38% με το spread στις 113 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία η απόδοση αυξήθηκε στο 2,83%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ εκτινάχθηκε στα 267 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News