Business & Finance Τετάρτη 17/01/2024, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε χαμηλό έξι εβδομάδων – Το Λονδίνο βούλιαξε 1,5%

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε χαμηλό έξι εβδομάδων – Το Λονδίνο βούλιαξε 1,5%

Με πτώση έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς αυξάνονται οι «επιθετικές» φωνές της ΕΚΤ οι οποίες έχουν μετριάσει τις προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις, ενώ τα στοιχεία από την Κίνα έκαμψαν το επενδυτικό κλίμα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,2%, αγγίζοντας χαμηλό άνω των έξι εβδομάδων στη διάρκεια της συνεδρίασης, στην μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από πέρυσι τον Οκτώβριο. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται στο δρόμο για επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%, όμως η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί, ενώ ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Νοτ ανέφερε ότι οι αγορές προπορεύονται υπερβολικά όσον αφορά στις προσδοκίες τους για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. 

Όλοι οι βασικοί κλάδοι κατέγραψαν πτώση, με το real estate να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 2,8%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο μηνών. 

Οι μετοχές πολυτελών ειδών, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην Κίνα, μεταξύ των οποίων LVMH, Kering και Richemont, υποχώρησαν από 2,4% έως 3,5%, ενώ ο κλάδος αυτοκινήτου σημείωσε πτώση 2%.  

Η προσανατολισμένη στην Ασία HSBC υποχώρησε 1%, ενώ ο ασφαλιστικός όμιλος Prudential σημείωσε πτώση 3,9%. 

Ο κλάδος βασικών και πολύτιμων μετάλλων κατέγραψε απώλειες 2%, υπό την πίεση των ασθενέστερων τιμών χαλκού και χρυσού. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με απώλειες 1,5%, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι πληθωρισμός στη Βρετανία επιτάχυνε το Δεκέμβριο σε ετήσια βάση για πρώτη φορά σε διάρκεια 10 μηνών, απομακρύνοντας τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων. Ξεχωριστά στοιχεία στην Ευρωζώνη επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9% το Δεκέμβριο σε ετήσια βάση. 

Επίσης, στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής Δεκεμβρίου έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση, με αποτέλεσμα η απόδοση του γερμανικού διετούς να εκτιναχθεί σε υψηλό μηνός. 

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 16.431,69 μονάδες, με πτώση 0,84%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 1,07%, στις 7.318,69 μονάδες.

Η ίδια εικόνα και στο Μιλάνο, όπου ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,79% και τερμάτισε τις συναλλαγές στις 30.098,86 μονάδες, αλλά και στη Μαδρίτη, με τον ΙΒΕΧ 35 να σημειώνει πτώση 1,26%, στις 9.867,80 μονάδες.

 

moneyreview.gr 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News