Business & Finance Τετάρτη 17/01/2024, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντεξε στη διεθνή πτώση με αυξημένο τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντεξε στη διεθνή πτώση με αυξημένο τζίρο

Με οριακή πτώση και με υψηλό τζίρο έκλεισε η αγορά στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές διακυμάνσεις με την εγχώρια να αντιστέκεται στο έντονο πτωτικό κλίμα που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές αγορές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.331,34 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση 0,08% με τον τζίρο στα 130 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κυμάνθηκε σε μεγάλο εύρος διακύμανσης 20,67 μονάδων. Κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.319,35 μονάδες (-0,98%) και υψηλότερη στις 1.340,02 μονάδες (+0,57%). 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,08%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,13%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 1.117,25 μονάδες. Η Εθνική έκλεισε με κέρδη 0,74%, η Alpha υποχώρησε κατά 1,15%, η Πειραιώς σημείωσε πτώση 0,73%, ενώ πιο περιορισμένες ήταν οι απώλειες για τη Eurobank στο -0,32%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+3,66%), της Τιτάν (+2,54%), του ΟΠΑΠ (+1,53%) και της Jumbo (+1,38%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Viohalco (-3,34%), της Elvalhalcor (-2,05%), της Quest Συμμετοχών (-1,98%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-1,59%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank, διακινώντας 7.010.157 και 6.035.699 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 24,11 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 17,46 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 43 μετοχές, 65 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.

Την ίδια ώρα, βαθιά στο κόκκινο κινούνται οι ευρωαγορές στον απόηχο των δηλώσεων αξιωματούχων κεντρικών τραπεζών που διαψεύδουν τις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην απαισιοδοξία συνέβαλαν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που δείχνουν ότι αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 4%, για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες, από το χαμηλό άνω των 2 χρόνων 3,9% τον Νοέμβριο.

Εν μέσω των παραπάνω, το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί την ανάδειξη των ευοίωνων προοπτικών του ελληνικού Χρηματιστηρίου, που προσβλέπει στην αύξηση της παρουσίας των διεθνών κεφαλαίων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ», η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών τον Φεβρουάριο και η μεταβίβαση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ στις αρχές Μαρτίου είναι αρκετά για να συντηρήσουν το θετικό μομέντουμ του ελληνικού Χρηματιστηρίου τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, η Autohellas εκδίδει από σήμερα 5ετές εταιρικό ομόλογο προσδοκώντας ότι η υψηλή αξιοπιστία του βασικού μετόχου και οι ευοίωνες προοπτικές για τον τουρισμό θα οδηγήσουν σε υπερκάλυψη της έκδοσης.

Κατά τον αναλυτή, οι 1.323 μονάδες αποτελούν την κοντινότερη ισχυρή στήριξη για τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η υπέρβασή τους συντελέστηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις με την εναλλαγή των δεικτοβαρών τίτλων (νέο ιστορικό υψηλό για τη Mytilineos) και με οδηγό τις τράπεζες, η διαδικασία δεν ήταν πειστική λόγω του χαμηλού τζίρου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Νέες απώλειες μετά τα στοιχεία για το λιανεμπόριο

Fitch: «Αντέχουν» τις επιτοκιακές αυξήσεις τα νοικοκυριά – Διαχειρίσιμο το κόστος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News