Business & Finance Τετάρτη 17/01/2024, 14:29
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγήκε αντίδραση κόντρα στη διεθνή πτώση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγήκε αντίδραση κόντρα στη διεθνή πτώση

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αντιτάσσεται στην ισχυρή πτώση που καταγράφεται στις ευρωαγορές και με στήριξη από τον τραπεζικό κλάδο διέγραψε την πτωτική τάση που καταγράφηκε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

O Γενικός Δείκτης στις 14:15 διαμορφώνεται στις 1.336,1 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,04% με την αξία των συναλλαγών στα 62 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται πλέον κατά 0,80%. Τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφει η Πειραιώς που ενισχύεται πάνω από 2%, ακολουθεί η ΕΤΕ στο +1,8%, ενώ πιο περιορισμένα κέρδη καταγράφουν οι Αlpha (+0,32%) και Eurobank (+0,15%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άλμα 2,8% σημειώνει η μετοχή της Ελλάκτωρ και ακολουθούν οι Jumbo, Titan και Motor Oil. Αντιθέτως, πτωτικά κινούνται οι μετοχές της Βιοχάλκο, της Quest Συμμετοχών και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Την ίδια ώρα, βαθιά στο κόκκινο κινούνται οι ευρωαγορές στον απόηχο των δηλώσεων αξιωματούχων κεντρικών τραπεζών που διαψεύδουν τις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχωρεί κατά 1,28% με όλους τους επιμέρους κλάδους σε πτώση. Ο γερμανικός DAX χάνει 1,03%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 1,1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,79% και ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 1,13%.

Στην απαισιοδοξία συνέβαλαν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που δείχνουν ότι αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 4%, για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες, από το χαμηλό άνω των 2 χρόνων 3,9% τον Νοέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, η ανοδική τάση δεν απειλείται στο ΧΑ, τουλάχιστον προς το παρόν, ωστόσο σίγουρα θα εξαρτηθεί και από το πώς θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές, οι οποίες και καταγράφουν αρκετή επιφυλακτικότητα το τελευταίο διάστημα, με το βλέμμα να είναι στραμμένο και στις προοπτικές για το timing των μειώσεων των επιτοκίων. Η περιοχή των 1.355 μονάδων θεωρείται τεχνικά κομβική για τον Γενικό Δείκτη, με την προσέγγισή τους στις αρχές της εβδομάδας να οδηγεί σε πιέσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κεντρικές τράπεζες: Οι προειδοποιήσεις από τα «γεράκια» προσγειώνουν τους traders

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News