Business & Finance Τετάρτη 17/01/2024, 11:21
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στη διόρθωση εν μέσω διεθνους πτώσης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στη διόρθωση εν μέσω διεθνους πτώσης

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών και στη σημερινή συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση, με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 1.320 μονάδων.

Πτωτικά κινούνται και οι ευρωαγορές, στον απόηχο της ανακοίνωσης αρνητικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, αλλά και εν μέσω των απογοητευτικών δηλώσεων αξιωματούχων της Fed και της ΕΚΤ ως προς την προοπτική των μειώσεων των επιτοκίων.

O Γενικός Δείκτης στις 11:15 διαμορφώνεται στις 1.320 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,9% με την αξία των συναλλαγών στα 14 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,9%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει για δεύτερη ημέρα κατά 1,5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Alpha με -1,60%, ενώ ΕΤΕ και Eurobank χάνει από 1,% και πιο περιορισμένες είναι οι απώλειες για την Πειραιώς (-0,85%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor (-1,83%) και της ΔΕΗ (-1,73%), ενώ άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo (+1,21%) και της Coca Cola HBC (+0,15%).

Εγχώριοι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει πως η προσέγγιση των υψηλών 10ετίας ήταν πιθανό να αποτελέσει το σήμα για κάποιες ρευστοποιήσεις τη στιγμή που το Χ.Α. προέρχεται από κέρδη σχεδόν 40% στο σύνολο του 2023, ενώ από τις αρχές του νέου έτους κατέγραφε τη δεύτερη μεγαλύτερη απόδοση διεθνώς, με κέρδη άνω του 4,5%.

Σε κάθε περίπτωση, η ανοδική τάση δεν απειλείται, τουλάχιστον προς το παρόν, ωστόσο σίγουρα θα εξαρτηθεί και από το πώς θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές, οι οποίες και καταγράφουν αρκετή επιφυλακτικότητα το τελευταίο διάστημα, με το βλέμμα να είναι στραμμένο και στις προοπτικές για το timing των μειώσεων των επιτοκίων. Η περιοχή των 1.355 μονάδων θεωρείται τεχνικά κομβική για τον Γενικό Δείκτη, με την προσέγγισή τους στις αρχές της εβδομάδας να οδηγεί σε πιέσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Στο κόκκινο με μάκρο και επιτόκια στο επίκεντρο

Lagarde: Οι υψηλές προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων δεν βοηθούν την ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News