Business & Finance Τετάρτη 17/01/2024, 11:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Στο κόκκινο με μάκρο και επιτόκια στο επίκεντρο

Ευρωαγορές: Στο κόκκινο με μάκρο και επιτόκια στο επίκεντρο

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον να παραμένει στραμμένο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχωρεί κατά 1,09% με όλους τους επιμέρους κλάδους σε πτώση. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες στον κλάδο εξόρυξης, ενώ οι μετοχές ενέργειας και λιανεμπορίου υποχωρούν περίπου 1,5%.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,9%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 1,1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,25% και ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,8%.

Οι ασιατικές αγορές διεύρυναν σήμερα την πτώση τους με το Χονγκ Κονγκ να ηγείται των απωλειών, αφού η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας κατά το τέταρτο τρίμηνο έπεσε έξω στις εκτιμήσεις. 

Στο κόκκινο ξεκίνησε χθες την εβδομάδα, μετά την αργία της Δευτέρας, και η Wall Street με φόντο τις επιφυλακτικές δηλώσεις αξιωματουχων της Fed ως προς τις μειώσεις επιτοκίων, ενώ σήμερα αναμένει τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου την Τετάρτη για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το καταναλωτικό περιβάλλον στις ΗΠΑ.

Σήμερα, στο Νταβός, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, προειδοποίησε ότι τα επιθετικά στοιχήματα των αγορών για μειώσεις των επιτοκίων δεν βοηθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο έργο τους. Οι αξιωματούχοι βρίσκονται «στον σωστό δρόμο» στην προσπάθειά τους να ρίξουν τον πληθωρισμό, αλλά τα στοιχήματα των επενδυτών αποσπούν την προσοχή, είπε στο Bloomberg.

Επιπλέον, στην απαισιοδοξία συνέβαλαν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που δείχνουν ότι αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 4%, για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες, από το χαμηλό άνω των 2 χρόνων 3,9% τον Νοέμβριο.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News