Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 23:26
ΑΓΟΡΕΣ

Η Wall Street κλείνει με πτώση – «βαρίδια» Boeing και Apple

Η Wall Street κλείνει με πτώση – «βαρίδια» Boeing και Apple

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Τρίτη, αφού τα μικτά κέρδη της Morgan Stanley και της Goldman Sachs πίεσαν τις τράπεζες και οι πωλήσεις της Boeing και της Apple πίεσαν τον S&P 500.

Ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 17,85 μονάδες (-0,37%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.765,98 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 28,41 μονάδες (-0,19%) στις 14.944,35 μονάδες, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε κατά 231,86 μονάδες (-0,62%) στις 37.361,12 μονάδες.

Η Morgan Stanley έπεσε σε χαμηλό άνω του ενός μηνός, αφού ανακοίνωσε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη, ενώ η μετοχή της Goldman Sachs ήταν σχεδόν αμετάβλητη για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, αφού ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 51%.

Ο δείκτης τραπεζών του S&P 500 βυθίστηκε σε χαμηλό άνω του ενός μηνός, αφού άλλες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωσαν χαμηλότερα κέρδη την Παρασκευή.

Η Spirit Airlines κατέρρευσε μετά την παρεμπόδιση από ομοσπονδιακό δικαστή της προγραμματισμένης συμφωνίας με την JetBlue Airways, συμφωνώντας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι η συμφωνία θα έβλαπτε τους καταναλωτές.

Η Apple έπεσε αφού προσέφερε σπάνιες εκπτώσεις στα iPhone της στην Κίνα ως απάντηση στον σκληρό ανταγωνισμό, λίγες ημέρες αφότου ξεπεράστηκε από τη Microsoft ως η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο.

Ο Διοικητής της Federal Reserve, Christopher Waller επιδείνωσε το κλίμα λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων, παρόλο που είναι πιο σίγουρος ότι ο πληθωρισμός είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου 2% της Fed.

Οι traders περιόρισαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων της τον Μάρτιο, με τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να αυξάνονται επίσης.

«Σίγουρα οι εκτιμήσεις έχουν διευρυνθεί, αλλά νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι περισσότερο μια ευρύτερη ενοποίηση των αγορών γύρω από την ιδέα ότι οι επενδυτές είχαν γίνει λίγο υπερβολικά αισιόδοξοι για το πόσο πρόθυμη θα ήταν η Fed να χαλαρώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird.

Μετά τα ισχυρά κέρδη του Δεκεμβρίου, ο S&P 500 βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο του ρεκόρ του Ιανουαρίου 2022 για τις τελευταίες συνεδριάσεις. Τώρα έχει υποχωρήσει περίπου 1% από το εν λόγω υψηλό ρεκόρ.

Η Wall Street σημείωσε άνοδο την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ποντάρουν σε μια πρόωρη έναρξη του κύκλου νομισματικής-πολιτικής χαλάρωσης της Fed, παρά την έλλειψη υποστηρικτικών φωνών μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής και τα μικτά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Η UBS Global Research αύξησε τον στόχο της για το τέλος του 2024 για τον S&P 500 στις 5.150 μονάδες, που αντιπροσωπεύει άνοδο άνω του 8% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η AMD κατέγραψε άλμα μετά την αύξηση των τιμών-στόχων των αναλυτών της Barclays για την AMD και αρκετές άλλες εταιρείες κατασκευής τσιπ, λέγοντας ότι θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η μεγαλύτερη αντίπαλος Nvidia σκαρφάλωσε περίπου 3% και σημείωσε υψηλό ρεκόρ.

Η Boeing βρίσκεται σε χαμηλό δύο μηνών, αφού η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας παρέτεινε επ’ αόριστον την απαγόρευση προσγείωσης των αεροσκαφών 737 MAX 9 και η Wells Fargo υποβάθμισε τη μετοχή σε «equal weight» από «overweight».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News