Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 20:42
ΑΓΟΡΕΣ

Αναδυόμενες αγορές: Το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2016

Αναδυόμενες αγορές: Το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2016

Οι μετοχές και οι ισοτιμίες των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν πτώση την Τρίτη, παρατείνοντας τη χειρότερη έναρξη του έτους από το 2016, καθώς οι παγκόσμιες αγορές συνεχίζουν να μετριάζουν τα στοιχήματα για πρόωρη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι δείκτες για τα στοιχεία ενεργητικού των αναπτυσσόμενων χωρών διεύρυναν τις απώλειες, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Federal Reserve, Christopher Waller για την αποτίμηση του κόστους δανεισμού. 

Ο δείκτης της MSCI Inc. για τις μετοχές των αναπτυσσόμενων χωρών υποχώρησε έως και 1,7%, τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από τις 2 Αυγούστου, αυξάνοντας την πτώση του φέτος σε 4,3%. Ο αντίστοιχος δείκτης για τα νομίσματα διολίσθησε έως και 0,7%, οδηγούμενος σε πτώση από το μεξικανικό πέσο και το νοτιοαφρικανικό ραντ, δύο δείκτες που δείχνουν τη διάθεση για ρίσκο στην αγορά.

 

Αναδυόμενες αγορές: Το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2016-1

 

Τα σχόλια του Waller είναι τα τελευταία σε μια σειρά σχολίων που δείχνουν ότι το ράλι των risk assets στα τέλη του περασμένου έτους μπορεί να βασίστηκε σε λανθασμένες υποθέσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Ο αντιπρόεδρος της BlackRock Inc., Philipp Hildebrand δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα στοιχήματα για πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσαν να αποδειχθούν υπερβολικά όταν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν. 

Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν σε έξι μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας από την Fed φέτος και πάνω από 50% πιθανότητα για μια έβδομη κίνηση, σύμφωνα με τα swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων πολιτικής. Η πρώτη τέτοια μείωση αναμένεται τον Μάιο.

Το 2016, η πτώση του Ιανουαρίου ακολούθησε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ προκάλεσαν μια σύντομη φυγή κεφαλαίων από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, οδηγώντας σε πτώση 11% στις μετοχές μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2016. Ωστόσο, τα πράγματα σύντομα αντιστράφηκαν, καθώς οι επενδυτές κυνήγησαν φθηνότερες αποτιμήσεις και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών ξεκίνησαν ένα διετές ράλι 8,3 τρισ. δολαρίων.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

IIF: «Τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα» το παγκόσμιο χρέος

ETF σε spot bitcoin: Ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια η αξία των συναλλαγών την πρώτη ημέρα

KPMG: Επιβραδύνεται ο πληθωρισμός – Εμπόδιο στη διεθνή ανάπτυξη τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News