Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 17:52
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Διόρθωση μετά από 8 ημέρες ανόδου – Στο -2,18% οι τράπεζες

ΧΑ: Διόρθωση μετά από 8 ημέρες ανόδου – Στο -2,18% οι τράπεζες

Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 1.330 μονάδων, εν μέσω καθοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών. Η αγορά διόρθωσε μετά από οκτώ συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικά κέρδη 4,01%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.332,47 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,55% με την αξία των συναλλαγών στα 87 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.332,23 μονάδες (-1,57%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,59%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,03%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,18% στις 1.119,53 μονάδες. Η Πειραιώς κατέγραψε βουτιά 3,9%, η Εθνική υποχώρησε κατά 2,72%, η Alpha Bank έχασε 2,2%, ενώ η Eurobank περιόρισε τις απώλειες στο -0,55%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-3,72%) και της Τιτάν (-2,26%), ενώ άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (+0,91%), της Lamda (+0,70%) και της Viohalco (+0,64%). Αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της  Autohellas, η εκδίδει από αύριο έως την Παρασκευή πενταετές ομόλογο 200 εκατ. ευρώ με το εύρος του επιτοκίου από 4,25% έως 4,6%. 

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 4.562.577 και 4.016.287 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 16,92 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 11,45 εκατ. ευρώ.  Ανοδικά κινήθηκαν 23 μετοχές, 83 πτωτικά και 12 παρέμειναν σταθερές.

Την ίδια ώρα, πτωτικά κινούνται σήμερα τόσο οι ευρωαγορές όσο και η Wall Street με το βλέμμα στραμμένο στο Νταβός και σε νέα σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν εκφράσει μια σειρά από διαφορετικές απόψεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μέχρι στιγμής, αλλά έχουν σε μεγάλο βαθμό αποκρούσει τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων από την ερχόμενη Άνοιξη. Ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Robert Holzmann, γνωστό «γεράκι» της ΕΚΤ, δήλωσε ότι υπάρχουν απειλές για τον πληθωρισμό και ως εκ τούτου τα επιτόκια θα μπορούσαν να μην μειωθούν φέτος.

Ο François Villeroy de Galhau της Γαλλίας δήλωσε ότι αναμένει μια μείωση των επιτοκίων να πραγματοποιηθεί φέτος, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η εποχή που θα μπορούσε αυτή να συμβεί. Ο πιο συγκρατημένος Mário Centeno της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας δεν θέλησε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα, αλλά τόνισε ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται σε καλή πορεία.

Πάντως, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το 2024 φαίνεται να είναι εξίσου καλό ή και ακόμη καλύτερο από το 2023, με τα δεδομένα που έχουμε τόσο από τα μακροοικονομικά όσο και από τις επιδόσεις των εταιρειών, δύσκολα θα μπορέσουμε να προβληματιστούμε.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, η ελληνική αγορά μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος της κρίσης, θυμίζοντας πως τεχνικά κατάφερε να διασπάσει τη μεγάλη συσσώρευση της τελευταίας 10ετίας μόλις πέρυσι. «Η επενδυτική βαθμίδα άνοιξε την όρεξη και ελευθέρωσε αρκετούς θεσμικούς να συμμετάσχουν στο ελληνικό ράλι, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί μεσομακροπρόθεσμα», όπως τονίζει. Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι ο οδηγός της αγοράς, βλέποντας παράλληλα ότι έχουμε και σημαντική διάχυση στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές στο Χ.Α., μιας και τα μεγάλα placements που έγιναν στις τράπεζες αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως τα ΕΛΠΕ, είναι με νέα κεφάλαια που αποφασίζουν να τοποθετηθούν στην αγορά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Πτωτική τάση μετά την αργία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News