Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 14:21
ΑΓΟΡΕΣ

Νέοι κανόνες για τη ροή δεδομένων στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ

Νέοι κανόνες για τη ροή δεδομένων στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ

Ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη διασύνδεση των χρηματοπιστωτικών αγορών της πραγματοποίησε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίζοντας την ενοποίηση των δεδομένων σχετικά με τη συναλλακτική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη δημιουργία κέντρων συλλογής δεδομένων για διάφορα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων μετοχών, διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων από ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών συναλλαγών. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να καταπολεμηθεί ο κατακερματισμός που παρατηρείται στις αγορές και κατά πολλούς έχει εμποδίσει τις κεφαλαιαγορές της περιοχής να ανταγωνιστούν τους παγκόσμιους ανταγωνιστές τους.

Η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει στους επενδυτές να βλέπουν τις τιμές και τους όγκους συναλλαγών σε ολόκληρη την Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των προ-συναλλακτικών δεδομένων, των εντολών και των τιμών κλεισίματος. Οι πληροφορίες που θα μεταδίδονται από όλους τους τόπους διαπραγμάτευσης θα περιλαμβάνονται σε συγκεντρωτική ροή δεδομένων με στόχο τη δημοσίευσή τους όσο γίνεται σε real time. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν επίσημα τους νέους κανόνες πριν τεθούν σε ισχύ, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί γρήγορα. 

Μια συγκεντρωτική ροή δεδομένων θεωρείται «κλειδί» στην προσπάθεια της ΕΕ να αυξήσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των κεφαλαιαγορών της. Η Ένωση, στην προσπάθειά της για τη δημιουργία μιας ένωσης κεφαλαιαγορών, επιθυμεί τον εξορθολογισμό της λειτουργίας διαφόρων ρυθμιστικών αρχών και περίπου 500 operators, μια πρόκληση τόσο για την επίτευξη συμφωνίας όσο και για την υλοποίησή της. Επί του παρόντος, μόνο λίγοι μεγάλοι φορείς έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της αγοράς.

Οι νομοθέτες της ΕΕ και τα κράτη μέλη κατέληξαν τον Ιούνιο σε μια προσωρινή συμφωνία, η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αναθεώρηση κανονισμών όπως η οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, ή MiFID II, με στόχο την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη δημιουργία μιας ένωσης κεφαλαιαγορών που θα καταργεί τα εμπόδια μεταξύ των χρηματοπιστωτικών αγορών των μελών της.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) έχει στη διάθεσή της εννέα μήνες για να οργανώσει μια διαδικασία επιλογής υποψηφίων παρόχων που θα συλλέγουν δεδομένα της αγοράς. Θα χρειαστεί άλλος ένας χρόνος μέχρι να επιλεγεί ένας πάροχος.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2026, η ESMA θα αξιολογήσει κατά πόσον η διαδικασία συγκέντρωσης δεδομένων έχει επιτύχει τον στόχο της να μειώσει τις ασυμμετρίες που παρατηρούνται στην πληροφόρηση μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά και να καταστήσει την Ευρώπη πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

IIF: «Τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα» το παγκόσμιο χρέος

Ανάρπαστα τα κρατικά ομόλογα – Ρεκόρ ζήτησης στην Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News