Business & Finance Δευτέρα 15/01/2024, 20:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση από την άνοδο των αποδόσεων και τις δηλώσεις «γερακιών»

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση από την άνοδο των αποδόσεων και τις δηλώσεις «γερακιών»

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς αυξήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις εν μέσω προειδοποιήσεων από αξιωματούχους – «γεράκια» της ΕΚΤ ότι είναι πολύ πρόωρες οι φωνές για επιτοκιακές μειώσεις. Την ίδια στιγμή, η L’Oreal και η HSBC υποχώρησαν καθώς διαφορετικοί χρηματιστηριακοί όμιλοι εμφανίστηκαν αρνητικά διακείμενοι απέναντι στις μετοχές τους. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,5%, από τη στιγμή που ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι υπερβολικά γρήγορες επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κύμα πληθωρισμού. 

Ξεχωριστά, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, γνωστό «γεράκι» της ΕΚΤ, δήλωσε ότι είναι υπερβολικά πρόωρο να γίνονται στην ΕΚΤ συζητήσεις για επιτοκιακές μειώσεις. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,20%. 

«Έχουμε μία δυσαρμονία ανάμεσα στις προσδοκίες των αγορών και σε αυτό που σχεδιάζουν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες», ανέφερε η Ντανιέλα Χάθορν, αναλύτρια της Capital.com. 

O κλάδος πρώτων υλών ήταν μεταξύ αυτών που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση, με απώλειες 1%, καθώς οι περισσότερες τιμές βασικών μετάλλων δέχθηκαν πιέσεις από το ισχυρότερο δολάριο. 

Επίσης, ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε 1%, ενώ στους μεγάλους χαμένους και η μετοχή της L’Oreal που υποχώρησε 4,8% αφότου η UBS υποβάθμισε την αξιολόγησή της σε ουδέτερη από σύσταση αγοράς. Αντίστοιχα, η HSBC απώλεσε 2,2% της αξίας της αφότου η Exane BNP Paribas υποβάθμισε τον πιστωτικό όμιλο σε σύσταση underperform. 

Αντίθετα, η μετοχή της Commerzbank ενισχύθηκε 0,8% αφότου οι επανήλθαν στο προσκήνιο οι διαπραγματεύσεις για συγχώνευση με τη Deutsche Bank, σύμφωνα με πηγές. Ωστόσο, ο κλάδος τραπεζών υποχώρησε 0,7%. 

Το κλίμα επηρέασε και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, παρά τις προβλέψεις της αγοράς για μείωση. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX απώλεσε 0,5% της αξίας του στις 16.622,22 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 0,7% στις 7.411,68 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,4% και έκλεισε στις 7.594,91 μονάδες. 

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε μικρές απώλειες 0,2%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News