Business & Finance Δευτέρα 15/01/2024, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Τα «γεράκια» της ΕΚΤ ανέβασαν τις αποδόσεις

Ομόλογα: Τα «γεράκια» της ΕΚΤ ανέβασαν τις αποδόσεις

Με άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ από τη στιγμή που αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποίησαν ότι μειώσεις των επιτοκίων υπερβολικά γρήγορα θα μπορούσαν να αποδειχθούν αυτοκαταστροφικές. 

Οι αγορές έσπευσαν να στοιχηματίσουν σε μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος, καθώς ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί και κινείται προς το στόχο, παρότι κάποιοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής εμφανίζονται επιφυλακτικοί και προσπαθούν να ανακόψουν τις προσδοκίες. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, είπε ότι υπερβολικά γρήγορες επιτοκιακές μειώσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέο κύμα πληθωρισμού, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη περισσότερο.

«Η μεγάλη εικόνα θα εξαρτηθεί από τα επικείμενα στοιχεία και μέχρι στιγμής αυτά που είχαμε δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν άρδην το αφήγημα», αναφέρει ο Άντερς Σβέντσεν, αναλυτής της Nordea. 

O διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλζμαν είπε ότι οι απειλές του πληθωρισμού μπορεί να κάνουν την ΕΚΤ να μην μειώσει καθόλου τα επιτόκια φέτος, ενώ ο Γερμανός συνάδελφός του Χοακίμ Νάγκελ είπε ότι είναι υπερβολικά νωρίς για συζητήσεις σχετικά με επιτοκιακές μειώσεις, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 5,5 μονάδες βάσης στο 2,19%, ενώ στη διετία αυξήθηκε επτά μονάδες βάσης στο 2,50%. 

Οι μεγάλες μέχρι στιγμής ομολογιακές εκδόσεις έχουν απορροφηθεί από την αγορά ομαλά χωρίς να έχουν πυροδοτήσει μεγάλες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού. Αυτή την εβδομάδα, οι νέες εκδόσεις αναμένεται να είναι μικρότερες σε σχέση με την προηγούμενη, στα 27 δισ.ευρώ. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης στο 3,79% με το spread έναντι των γερμανικών στις 158 μονάδες βάσης. Στην ελληνική 10ετία «τσίμπησε» στο 3,29% με το spread στις 113 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία ενισχύθηκε στο 2,72%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 66 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News