Business & Finance Δευτέρα 15/01/2024, 10:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρές μεταβολές με το φόντο το Νταβός

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρές μεταβολές με το φόντο το Νταβός

Ηπια πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με σχετικά περιορισμένη επενδυτική διάθεση καθώς τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενώ στις ΗΠΑ είναι αργία λόγω της επετείου των γενεθλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,04%. Οι μετοχές των τραπεζών στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν κατά 0,3%, με τη μετοχή της Commerzbank να σημειώνει άνοδο περίπου 2% καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι συζητήσεις για συγχώνευση με τη Deutsche Bank, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,07%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται με πτώση 0,2% και στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει οριακές μεταφορές -0,08% και στην Ιταλία ο FTSE MIB χάνει 0,1%.

Το θετικό κλίμα επανήλθε μερικώς στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω της πεποίθησης ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια αρκετά γρήγορα φέτος, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα τον Δεκέμβριο, ενώ η ανακοίνωση του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, κάτι που αποτελεί ένδειξη χαμηλότερου πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός για τους καταναλωτές αυξήθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο, μετά από έξι μήνες συνεχούς αποκλιμάκωσης, αλλά η αύξηση αυτή θεωρείται ευρέως ως κάτι προσωρινό.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας για το 2023 θα δημοσιευθούν αργότερα τη Δευτέρα και αναμένεται να δείξουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε πέρυσι.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News