Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τέλος στην τριήμερη πτώση – Άλμα για την Airbus

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τέλος στην τριήμερη πτώση – Άλμα για την Airbus

άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς υποχώρησαν οι ομολογιακές αποδόσεις στον απόηχο των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ για το μήνα Δεκέμβριο, τα οποία επανέφεραν τις προσδοκίες για άμεσες επιτοκιακές μειώσεις από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες. Άλμα και για τη μετοχή της Airbus αφότου ανακοίνωσε παραγγελίες ρεκόρ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,8%, τερματίζοντας το καθοδικό σερί τριών συνεδριάσεων στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από τις αρχές του έτους έως σήμερα, παρότι έκλεισε σχεδόν στάσιμος σε εβδομαδιαία βάση. 

Ο κλάδος βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών καθοδήγησε τα κέρδη, με άνοδο 1,7%, ενώ οι μετοχές των μίντια ενισχύθηκαν 1,7%. 

Τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγή σημείωσαν απρόσμενη πτώση το Δεκέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί επιτρέποντας στην Φέντεραλ Ριζέρβ να αρχίσει να μειώνει φέτος τα επιτόκια. 

Ξεχωριστά στοιχεία στη Βρετανία έδειξαν ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε ελαφρώς περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν το Νοέμβριο, γεγονός που ώθησε το δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο σε άνοδο 0,6% στις 7.624,93 μονάδες. 

Από τους υπόλοιπους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,95% στις 16.704,56 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,05% στις 7.465,14 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 30.470,55 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,9% στις 10.094,80 μονάδες. 

Στις επιμέρους μετοχές, η Airbus σημείωσε άλμα 3,7% μετά την ανακοίνωση ρεκόρ παραγγελιών για το έτος, ωθώντας τον κλάδο αεροναυπηγικής και άμυνας σε άνοδο 2,8%, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό. 

Επίσης, οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 0,9% μετά το άλμα των τιμών πετρελαίου κατά 4% ενδοσυνεδριακά, καθώς πολλά τάνκερ αλλάζουν τις θαλάσσιες διαδρομές τους αποφεύγοντας την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας μετά την ανάμειξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας που χτύπησαν στόχους των Χούθι στην Υεμένη. 

 

 moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News