Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 19:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις – Επέστρεψαν τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις – Επέστρεψαν τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων

Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για τις μελλοντικές επιτοκιακές μειώσεις της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο του αναμενομένου το Δεκέμβριο. 

Οι αγορές προεξοφλούν επιτοκιακές μειώσεις των 155 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο. 

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσαν απρόσμενη πτώση κυρίως χάρη στη μείωση του κόστους αγαθών, ενώ οι τιμές του κλάδου υπηρεσιών παρέμεναν αμετάβλητες. 

Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,14%, ενώ οι διετείς τίτλοι είδαν την απόδοσή τους να μειώνεται 11 μονάδες βάσης στο 2,52%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 3,74% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 155,7 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων. Στην ιταλική διετία, το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 3,07% με πτώση 11,5 μονάδων βάσης. 

Αποκλιμάκωση, αν και μικρότερη, παρουσίασε και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 3,23% με το spread στις 112 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε στο 2,65%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ παρέμεινε αυξημένος στα 153 εκατ. ευρώ. 

   

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News