Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 17:13
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μικρές μεταβολές με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Wall Street: Μικρές μεταβολές με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street, εν μέσω των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων και καθώς η απροσδόκητη πτώση των τιμών παραγωγού επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων.

Ο βιομηχανικός Dow υποχωρεί κατά 0,26%, ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,13% και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,15%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, όπως και τον προηγούμενο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 0,1%. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης παρουσίασε μικρή μεταβολή για τρίτο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, η αύξηση ήταν της τάξης του 1% έναντι προβλέψεων για αύξηση 1,3%, ενώ ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1,8%, δηλαδή με τον πιο ήπιο ρυθμό από τα τέλη του 2020.

Παρότι οι traders αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Μάιο, τώρα διαβλέπουν ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα μείωσης τον Μάρτιο. Είχαν προηγηθεί την Πέμπτη τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που έδειξαν μεγαλύτερη αύξηση από την αναμενόμενη στο στο 3,4% ετησίως τον Δεκέμβριο – υπογραμμίζοντας το δύσβατο μονοπάτι που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι της Fed για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των επενδυτών βρίσκονται τα τραπεζικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, εγκαινιάζοντας τη σεζόν των αποτελεσμάτων της εταιρικής Αμερικής. 

Η JPMorgan Chase & Co. είχε την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία των αμερικανικών τραπεζών με το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο με ρεκόρ καθαρού εισοδήματος από τόκους και με μια αιφνιδιαστική πρόβλεψη ότι η απροσδόκητη πορεία μπορεί να συνεχιστεί και φέτος.

Η Bank of America Corp. ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 56% στα 3,14 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε η εταιρεία, διπλάσια από την πτώση 28% που προέβλεπαν οι αναλυτές. 

Ζημιές 1,8 δισ. δολ. ανακοίνωσε η Citigroup για το δ’ τρίμηνο καθώς η τράπεζα κατέγραψε μεγάλες επιβαρύνσεις με κόστος αποζημιώσεων και αναδιοργάνωσης έως και 1 δισ. δολάρια φέτος.

Τέλος, το κόστος της Wells Fargo & Co. για το τέταρτο τρίμηνο ήταν υψηλότερο του αναμενόμενου, διογκωμένο από τις δαπάνες απόλυσης και τη συμβολή της τράπεζας στην αναπλήρωση του κύριου ταμείου της Federal Deposit Insurance Corp. μετά τις πτωχεύσεις τραπεζών πέρυσι.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ρεκόρ κερδών για JPMorgan – Απογοήτευση για BofA και Citi

ΗΠΑ: Πτώση – έκπληξη στις τιμές παραγωγού για τρίτο μήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News