Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωση μετά το εξαήμερο σερί ανόδου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωση μετά το εξαήμερο σερί ανόδου

Ηπια πτωτικά κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το σερί έξι ανοδικών συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη σε ποσοστό 3,58%. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές ενισχύονται στον απόηχο των δήλωσης Λαγκάρντ ότι τα επιτόκια μάλλον έχουν αγγίξει τα υψηλά τους.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.344,38 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,26% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 14 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικής δείκτης υποχωρεί κατά 0,4%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola, του ΟΛΠ και της ΕΥΔΑΠ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean, της Τέρνα Ενεργειακή και της Πειραιώς.

Το κλίμα χθες στις διεθνείς αγορές ήταν αρνητικό, με τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο –σημείωσε αύξηση στο 3,4%– να εντείνουν την επιφυλακτικότητα. Κι αυτό γιατί μια τέτοια εξέλιξη μειώνει σημαντικά την πίεση στη Fed σε ό,τι αφορά το timing της εκκίνησης του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, επηρεάζοντας σαφώς και τις σχετικές κινήσεις της ΕΚΤ. Αλλωστε, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Berenberg, η ΕΚΤ θα είναι πολύ προσεκτική σε ό,τι αφορά τις μειώσεις επιτοκίων και αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ αργότερα από ό,τι αποτιμούν οι αγορές. Ειδικότερα, θεωρεί πως η ΕΚΤ θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της το τρίτο τρίμηνο του 2024, ενώ οι συνολικές μειώσεις θα διαμορφωθούν στις 50 μ.β. μόνο φέτος.

Οι αναλυτές αν και «αναγνωρίζουν» την υπεραπόδοσή του ΧΑ –καταγράφει τη 2η υψηλότερη απόδοση διεθνώς από τις αρχές του έτους (+4,2%)–, καθώς και το ξεκάθαρα ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, προειδοποιούν πως εάν το διεθνές κλίμα γίνει έντονα αρνητικό, είναι δύσκολο η ελληνική αγορά να μείνει ανεπηρέαστη.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών και της βρετανικής Society of Technical Analysts, με τον Γενικό Δείκτη σε πολυετή υψηλά, είναι δύσκολο –αν όχι γραφικό– να υποστηρίξει κανείς το σενάριο της… «αρκούδας». «Βρισκόμαστε ακόμη σε ημερολογιακά θετική περίοδο, με το “φαινόμενο του Ιανουαρίου” να συμβαδίζει με την ανοδική αγορά», όπως τονίζει. Πάντως, το φαινόμενο εξασθενεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια και μένει να δούμε εάν θα έχει ισχύ φέτος ή αν θα επικρατήσει η θεωρία της «αποτελεσματικής αγοράς», σύμφωνα με την οποία οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων δεν είναι προβλέψιμες. Σε κάθε περίπτωση, η μάχη κατά του πληθωρισμού θα έχει ακόμη πολλά «επεισόδια» κατά τη διάρκεια αυτού του οικονομικού κύκλου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανοδικά οι ευρωαγορές – Βουτιά για τη Burberry

Wall Street: Χωρίς κατεύθυνση μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News