Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 10:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικά οι ευρωαγορές – Βουτιά για τη Burberry

Ανοδικά οι ευρωαγορές – Βουτιά για τη Burberry

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή με ώθηση από την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας και ενώ οι επενδυτές αναμένουν νέα από τις ΗΠΑ με τη δημοσιοποίηση του δείκτη τιμών παραγωγού και των αποτελεσμάτων από αμερικανικούς τραπεζικούς κολοσσούς.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,8%, o γερμανικός DAX ενισχύεται επίσης κατά 0,8%, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,7%, όσο και ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,6%

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, με το ΑΕΠ της χώρας να αυξάνεται κατά 0,3% τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για επέκταση 0,2%.

Παράλληλα, η μεταποίηση κατέγραψε αύξηση τον Νοέμβριο, μετά από απότομη υποχώρηση τον προηγούμενο μήνα, αυξάνοντας την ελπίδα ότι η οικονομία της χώρας, μια από τις πιο αδύναμες στην Ευρώπη, βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάπτυξης.

Στη Γαλλία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβεβαιώθηκε ότι αυξήθηκε στο 3,7% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, από 3,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ισπανικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 3,1%, σημειώνοντας μικρή πτώση από 3,2%.

Ωστόσο, την Παρασκευή, το ενδιαφέρον στρέφεται στις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ, ειδικά μετά τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που ήταν πιο ανεβασμένα από ό,τι αναμενόταν.

Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Burberry σημειώνει πτώση άνω του 6,5%, αφού η βρετανική μάρκα μόδας πολυτελείας προειδοποίησε για τις προοπτικές των κερδών της για το σύνολο του έτους για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες λόγω της περαιτέρω επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης.

Ανταγωνιστές της, όπως η LVMH και η Kering, ανέφεραν επίσης μειωμένη ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας σε βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Κίνας.

Μεγάλη προσοχή, ωστόσο, θα στραφεί στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, με τα αποτελέσματα να αναμένονται αργότερα την Παρασκευή από μια σειρά τραπεζικών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, Citigroup kαι JPMorgan Chase.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News