Business & Finance Πέμπτη 11/01/2024, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων, παρά τη νευρικότητα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων, παρά τη νευρικότητα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Με πτώση έκλεισαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές χώνεψαν σχετικά εύκολα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και επέστρεψαν στην αγορά σταθερού εισοδήματος μετά το πρόσφατο sell off. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 2,19%. Ωστόσο, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ άγγιξε υψηλό μηνός στο 2,22%. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο από 3,1% του Νοεμβρίου, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, υποχώρησε στο 3,9% από 4% – μικρότερη μείωση απ΄ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ σημείωσαν απότομη άνοδο μετά τα στοιχεία, όμως εν συνεχεία άλλαξαν κατεύθυνση και επέστρεψαν ξανά σε πτώση. 

Στρατηγικοί αναλυτές ανέφεραν ότι οι επενδυτές χρησιμοποίησαν πιθανόν την άνοδο των αποδόσεων για να αγοράσουν ξανά στην αγορά σε πιο ελκυστικό επίπεδο.

«Οι αποδόσεις υποχώρησαν σήμερα από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει διεθνώς σε καθοδική τάση παρότι σε υψηλότερα επίπεδα απ΄ό,τι αναμενόταν. Προς το παρόν όμως, αναμένεται κάποια σταθεροποίηση», ανέφερε ο Φλόριαν Λέλπο της Lombard Odier Asset Management. 

H απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 3,80% με το spread έναντι των γερμανικών στις 160 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξήθηκε απότομα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τα στοιχήματά τους για μειώσεις των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, όμως τελικά έκλεισαν με πτώση. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σχεδόν στάσιμη στο 2,27% με το spread στις 115 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,70%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα υψηλός στα 153 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News