Business & Finance Τετάρτη 10/01/2024, 20:57
ΑΓΟΡΕΣ

Bitcoin: Οι «ταύροι» εξακολουθούν να το βλέπουν σε νέα ιστορικά υψηλά φέτος

Bitcoin: Οι «ταύροι» εξακολουθούν να το βλέπουν σε νέα ιστορικά υψηλά φέτος

Κορυφαίοι παίκτες της αγοράς κρυπτονομισμάτων συγκεντρώθηκαν σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Σεντ Μόριτζ της Ελβετίας ενόψει της έναρξης σήμερα του Συνεδρίου Crypto Finance.

Πολλοί ήταν σε δείπνα και σε πάρτυ με ποτά όταν μια ανάρτηση από τον λογαριασμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter, υποστήριζε την Τρίτη ότι το πολυαναμενόμενο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο (ETF) σε bitcoin εγκρίθηκε.

Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι, καθώς η SEC είπε ότι ο λογαριασμός της είχε παραβιαστεί.

Οι ψευδείς ειδήσεις ήταν αρκετές για να εκτινάξουν το bitcoin στα ύψη για λίγο προτού υποχωρήσει. Σκίασε επίσης τα πάρτυ των εκπροσώπων της αγοράς κρυπτονομισμάτων στο Σεντ Μόριτζ, πολλοί από τους οποίους περίμεναν εδώ και χρόνια ένα ETF bitcoin για να ξεπεράσουν το σκεπτικισμό της SEC.

«Μπήκαμε στο μπαρ, ακριβώς τη στιγμή που κυκλοφόρησε το tweet, και όλοι ήταν εκστασιασμένοι… όμως πέντε λεπτά αργότερα μετά την παραγγελία των ποτών… γίναμε πολύ λυπημένοι», είπε η Meltem Demirors, επικεφαλής στρατηγικής στην CoinShares. 

Ωστόσο, αυτή η ψευδής ανάρτηση δεν έχει αμβλύνει τη διάθεση μεταξύ των αισιόδοξων της αγοράς, οι οποίοι λένε ότι είναι πιθανά νέα ιστορικά υψηλά φέτος για το bitcoin.

«Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τα έξι νούμερα μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο Demirors, υπογραμμίζοντας δύο βασικούς λόγους – την έγκριση του ETF σε bitcoin και το λεγόμενο «halving», στο πλαίσιο του οποίου θα μειωθεί στο ήμισυ ο αριθμός των bitcoin που κυκλοφορούν. 

Και οι δύο αυτοί παράγοντες στήριξαν το ράλι άνω του 150% στο bitcoin το περασμένο έτος – μια άνοδος που συνεχίζεται το 2024.

Ενθουσιασμός από τα ETF

Πολλοί είναι ενθουσιασμένοι από την επικείμενη έγκριση των ETF σε bitcoin, το οποίο παρακολουθεί την τιμή του κρυπτονομίσματος και επιτρέπει στους συμμετέχοντες στην αγορά να επενδύσουν σε bitcoin χωρίς να κατέχουν στην πραγματικότητα το κρυπτονόμισμα.

Η σκέψη είναι ότι ένα ETF θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερους και πιο παραδοσιακούς επενδυτές, οι οποίοι δεν ήθελαν να πλησιάσουν τα κρυπτονομίσματα.

«Αυτή είναι μια στιγμή καμπής, δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα εισαγάγει πολύ θεσμικό κεφάλαιο, θα αλλάξει εντελώς τη δυναμική αυτής της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Sheila Warren, διευθύνουσα σύμβουλος του Crypto Council for Innovation.

Τα στελέχη της Crypto δεν αναμένουν ότι η ψευδής ανάρτηση από τη SEC στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα επηρεάσει  την έγκριση του ETF.

Ο Fred Thiel, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξόρυξης bitcoin Marathon Digital Holdings, είπε ότι η SEC μπορεί να «καθυστερήσει» την έγκριση, αλλά πιθανότατα θα δώσει το πράσινο φως σύντομα.

Η Demirors της CoinShares δήλωσε ότι τα ETF θα μπορούσαν να προσελκύσουν δυνητικά εισροές κεφαλαίων 25 έως 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον πρώτο χρόνο των συναλλαγών τους, που προέρχονται από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών ταμείων των ΗΠΑ.

Πού θα φθάσει η τιμή του bitcoin το 2024;

Το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών του bitcoin καταγράφηκε λίγο κάτω από τα 69.000 δολάρια το Νοέμβριο του 2021.

Η τιμή του bitcoin κατέρρευσε το 2022, καθώς οι πτωχεύσεις πλημμύρισαν την αγορά και σημαντικοί παίκτες όπως το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, το Bitcoin αυξήθηκε κατά περισσότερο από 150% το 2023, με μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης να οφείλεται στον ενθουσιασμό γύρω από το ETF.

Ωστόσο, το bitcoin διαπραγματεύεται επίσης ιστορικά σε κύκλους, οι οποίοι περιλαμβάνουν βασικά γεγονότα που ονομάζονται halvings — όταν οι ανταμοιβές που κερδίζουν οι εξορύκτες από την εξόρυξη bitcoin μειώνονται στο μισό. Αυτό μειώνει την ποσότητα της προσφοράς bitcoin στην αγορά και συχνά προηγήθηκε μιας ανοδικής πορείας στα υψηλά όλων των εποχών. Θα υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoins σε κυκλοφορία.

Η προσδοκία για το ETF και το halving έχει κάνει την αγορά κρυπτονομισμάτων να είναι πολύ ανοδική για το bitcoin φέτος.

«Πιστεύω ότι το bitcoin είτε θα ακολουθήσει τον ιστορικό του κύκλο, που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του, θα επιτύχει το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών κάποια στιγμή προς το τέλος του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια θα αγγίξει νέα ρεκόρ προς το τέλος του επόμενου έτους. Αυτό είναι αν ακολουθεί ιστορικά πρότυπα», είπε ο Thiel.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News