Business & Finance Τετάρτη 10/01/2024, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτική συνεδρίαση υπό το βάρος του κλάδου ψυχαγωγίας και ταξιδίων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτική συνεδρίαση υπό το βάρος του κλάδου ψυχαγωγίας και ταξιδίων

Με πτώση έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους ομίλους εξόρυξης και τον κλάδο ταξιδίων να ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς η αισιοδοξία για πρόωρες επιτοκιακές μειώσεις συνεχίζει να ξεθωριάζει. Την ίδια ώρα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για το μήνα Δεκέμβριο. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2% με τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας να καθοδηγεί τις απώλειες, με πτώση 1,1%. Ο δείκτης πρώτων υλών υποχώρησε 1,1%, στην τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης. 

Οι μετοχές ενέργειας υποχώρησαν 0,9%, στην τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης εν μέσω υποχώρησης των τιμών πετρελαίου. Τις απώλειες ωστόσο μετρίασε και πάλι ο κλάδος υγείας, με άνοδο 0,3%. 

Την ίδια στιγμή, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ επανεπιβεβαίωσαν τη στάση της κεντρικής τράπεζας, λέγοντας ότι η Ευρωζώνη διολίσθησε πιθανότατα σε ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 με τις προοπτικές να παραμένουν εξασθενημένες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. 

«Η βελτίωση του πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί κάπως….αυτό ωστόσο που είναι αξιοπερίεργο είναι ότι η ανεργία δεν έχει επιδεινωθεί, και αυτό δίδει κάποια περιθώρια στην ΕΚΤ για να κάνει υπομονή», όπως αναφέρει ο Φρεντερίκ Κάριερ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της  RBC Wealth Management.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους αυτή την εβδομάδα στα εταιρικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τα οποία θα τους βοηθήσουν να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων στα περιθώρια κέρδους, επηρεάζοντας εν δυνάμει την κατεύθυνση της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες. 

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έκλεισε οριακά θετικά στις 16.689 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,1% στις 7.426 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,42% στις 7.661 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,14%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,07%. 

H Barclays αναθεώρησε επίσης το στόχο της για το 2024 για τον STOXX 600 στις 510 από 485 μονάδες, επικαλούμενη τις προοπτικές για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και το σενάριο μίας ομαλής προσγείωσης. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News