Business & Finance Τετάρτη 10/01/2024, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Χωρίς αλλαγή οι αποδόσεις εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Ομόλογα: Χωρίς αλλαγή οι αποδόσεις εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Μικρή άνοδο παρουσίασε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς με τους συναλλασσομένους να προσπαθούν να βρουν στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ ενδείξεις για το πότε η ΕΚΤ σκοπεύει να αρχίσει τις επιτοκιακές μειώσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 2,1 μονάδες βάσης, στο 2,21%, αγγίζοντας μάλιστα υψηλό μηνός ενδοσυνεδριακά. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 80 μονάδες βάσης το Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όμως από τις αρχές Ιανουαρίου έως σήμερα έχει αυξηθεί περισσότερο από 17 μονάδες βάσης. 

Οι αγορές έχουν περιορίσει τώρα τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο 40% φέτος από 80% που έδιδαν στα τέλη Δεκεμβρίου. 

Επίσης, η μεγάλη προσφορά σε νέες εκδόσεις ασκεί πιέσεις στις τιμές, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις αποδόσεις, παρότι μέχρι στιγμής οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι να απορροφήσουν τη νέα προσφορά. 

Η Ισπανία άντλησε σήμερα 15 δισ.ευρώ από την έκδοση νέου 10ετούς με τη ζήτηση των επενδυτών να ξεπερνά τα 130 δισ.ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 97 δισ.ευρώ στη διάρκεια του 2020. 

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ενισχύθηκε 1,5 μονάδες βάσης, στο 3,17%. Το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία παρέμεινε αμετάβλητη στο 3,85% με το spread έναντι των γερμανικών στις 163 μονάδες βάσης. Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε και η απόδοση του ελληνικού στο 3,28%, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε ελαφρώς στο 2,67%. 

Την ίδια στιγμή, η ICM ανακοίνωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παρεμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά στις αγορές ομολόγων. 

Το βασικό γεγονός αυτής της εβδομάδας που θα αποτελέσει και καταλύτη για την περαιτέρω κίνηση των αγορών είναι τα αυριανά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 3,2% σε ετήσια βάση με το δομικό πληθωρισμό να μετριάζεται στο 3,8%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News