Business & Finance Τετάρτη 10/01/2024, 14:40
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποίηση μετά την τετραήμερη άνοδο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποίηση μετά την τετραήμερη άνοδο

Σε μερική κατοχύρωση κερδών προχωρά μερίδα επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω πτωτικής τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οδηγώντας την ελληνική αγορά σε ήπιες απώλειες μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 3,06%. 

O Γενικός Δείκτης στις 14:35 διαμορφώνεται στις 1.339,69 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,11% με τον τζίρο πάνω από τα 47 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,31% στις 1.120,95 μονάδες με τη Eurobank στο +0,54%, την Alpha στο +0,16%, ενώ απώλειες καταγράφουν οι Πειραιώς (-0,4%) και ΕΤΕ (-0,29%). 

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα Ελληνικά Πετρέλαια υποχωρούν κατά 2,7% λόγω της αποκοπής μερίσματος, ενώ ακολουθούν σε πτώση οι ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Coca Cola και Quest. Αντιθέτως, στήριγμα στην αγορά δίνει η Motor Oil με κέρδη άνω του 2% μετά την αναβάθμιση της τιμής στόχου στα 32,38 ευρώ από την Alpha Finance, ενώ ακολουθούν σε άνοδο οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και ΔΕΗ. 

Σύμφωνα με τη Depolas Investment Services, η σημερινή και οι επόμενες δύο συνεδριάσεις είναι αρκετά κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση του Χ.Α., καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει ξεπεράσει το άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών της περιόδου (1.240-1.330 μονάδες). Αλλωστε και η μακροοικονομική ατζέντα έχει αυξημένη βαρύτητα κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή, που αναμένονται τα μεγέθη πληθωρισμού σε Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα και ΗΠΑ καθώς και τα στοιχεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο ως προς το μέλλον της νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,28%, ο γερμανικός DAX χάνει 0,12%, ο γαλλικός CAC 40 κινείται με απώλειες 0,17%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,38%. Στον Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει μικρά κέρδη 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,32%.

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ Δεκεμβρίου για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και την πορεία των μειώσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ αναμένεται στη συνέχεια την Παρασκευή. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι traders έχουν ενισχύσει τα στοιχήματά τους για μια στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προβλέποντας μειώσεις επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο. Ορισμένες από αυτές τις προσδοκίες έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, αν και οι πιθανότητες κυμαίνονται γύρω στο 63%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρές μεταβολές με τα μάκρο στο επίκεντρο

Morgan Stanley: Πάρτι σαν το 1995 – Τι μας λέει η ιστορία για τις αγορές το 2024

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News