Business & Finance Τρίτη 9/01/2024, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Περαιτέρω άνοδο για τις αποδόσεις – Αιτία οι νέες εκδόσεις

Ομόλογα: Περαιτέρω άνοδο για τις αποδόσεις – Αιτία οι νέες εκδόσεις

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές συγκρατούν τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές μειώσεις το 2024 και προετοιμάζονται για περισσότερες ομολογιακές εκδόσεις φέτος. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,18%, αφού υποχώρησε 80 μονάδες βάσης το τελευταίο δίμηνο του 2023. Εκτοτε όμως έχει ενισχυθεί περισσότερο από 15 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο. 

Η Jussi Hiljanen της SEB δεν βλέπει κάποιο συγκεκριμένο καταλύτη για την άνοδο των αποδόσεων, λέγοντας ότι οι προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Φέντεραλ Ριζέρβ είναι ο βασικός παράγοντας που κινεί τις αποδόσεις. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς σημείωσε άνοδο πέντε μονάδων βάσης στο 3,85% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 165 μονάδες βάσης. 

Τα στοιχεία για την ανεργία στην Ευρωζώνη έδειξαν απρόσμενη πτώση στο 6,4% το Νοέμβριο, σε νέο ιστορικό χαμηλό από το 6,5% του Οκτωβρίου. 

Οι εκδόσεις νέων ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποτελεί βασικό παράγοντα πίσω από την πτώση των τιμών των ομολόγων. 

Η Ισπανία και το Βέλγιο εξέδωσαν νέα ομόλογα, ενώ η Γερμανία έθεσε ένα κουπόνι στο 2,2% για το νέο 10ετές που πρόκειται να εκδοθεί αύριο Τετάρτη. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 3,28% με το spread στις 115 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,70%. Αυξημένος στα 165 εκατ.ευρώ ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News