Business & Finance Τρίτη 9/01/2024, 11:18
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίζει ανοδικά με επίκεντρο τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίζει ανοδικά με επίκεντρο τις τράπεζες

Η δυναμική της ανόδου δείχνει να έχει συνέχεια και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να διασπά και τα επίπεδα των 1.340 μονάδων, κινούμενη κόντρα στο πτωτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:10 διαμορφώνεται στις 1.342,7 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,91% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,59% με τις ΕΤΕ και Eurobank να καταγράφουν άλμα άνω του 2%, ενώ ακολουθούν σε κέρδη η Πειραιώς με 1,35% και η Alpha με 0,9%. 

Εξάλλου, ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο ομόλογο της Τράπεζα Πειραιώς, με την αρχική εκτίμηση για το επιτόκιο να διαμορφώνεται στην περιοχή του 7,75%. Η τράπεζα, με οδηγό το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αγορές μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών, προχωράει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου της κατηγορίας Tier II –χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας– με παράλληλη επαναγορά του ομολόγου Tier II που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2019 με τοκομερίδιο 9,75%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της Elvalhalcor, της ΔΕΗ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αντιθέτως, πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ, της Τέρνα Ενεργειακή της Μυτιληναίος.

Τεχνικά, σύμφωνα με τη Fast Finance, οι 1.300 μονάδες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, γίνονται από αντίσταση, στήριξη, και πλέον είναι ορατός ο στόχος των 1.330-1.351 μονάδων, με τις 1.351 μονάδες να είναι και το υψηλό του προηγούμενου έτους.

Οπως επισημαίνει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η χρονιά ξεκίνησε με κέρδη, ενώ η ρευστότητα αρχίζει και διαχέεται και σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την πρώτη εβδομάδα του έτους να δείχνει ήδη ότι αρκετά κεφάλαια τοποθετούνται σε τίτλους και εταιρείες οι οποίες υποαπέδωσαν την προηγούμενη χρονιά.

Το πολύ θετικό είναι ότι πλέον αυξάνονται οι επενδυτές που βλέπουν μεσοπρόθεσμα την αγορά με τους traders να ακολουθούν, αυξάνοντας και τους όγκους συναλλαγών. Ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον μιας και έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στον τζίρο, ενώ φέτος θα μοιράσει μερίσματα στους μετόχους, κάτι που έχουμε να δούμε από την προηγούμενη 10ετία. «Ψάχνουμε να βρούμε τι θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία που έχει πάρει μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο και δυσκολευόμαστε να βρούμε σοβαρές αιτίες», καταλήγει ο αναλυτής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Πειραιώς: Προσφορές άνω του 1 δισ. για το ομόλογο – Στο 7,75% η αρχική εκτίμηση για το επιτόκιο

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απογοήτευση για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή

Wall Street: Με κέρδη άνω του 2% ο Nasdaq – Στροφή των επενδυτών στην τεχνολογία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News