Business & Finance Τρίτη 9/01/2024, 10:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απογοήτευση για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απογοήτευση για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή

Μικρές μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία να επισκιάζουν το χθεσινό θετικό κλείσιμο στη Wall Street. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,1% τους επιμέρους κλάδους να καταγράφουν μεικτά πρόσημα. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,26%, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,31% και στη Βρετανία ο FTSE 100 κερδίζει μόλις 0,01%. Στον Νότο, ο ιταλικός MIB υποχωρεί κατά 0,2% και στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ κατά 0,6%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τρίτη έδειξαν ότι η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα κατά 0,7% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση, σηματοδοτώντας την έκτη μηνιαία μείωση στη σειρά.

Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, ήταν η πιο αδύναμη μεταξύ των μεγάλων ομολόγων της στην ευρωζώνη πέρυσι, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας, οι επισφαλείς παγκόσμιες παραγγελίες και τα υψηλά επιτόκια ρεκόρ έφεραν το τίμημά τους.

Οι επενδυτές αναμένουν αυτή την εβδομάδα την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και την πορεία των μειώσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού την Παρασκευή. 

Η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street έκλεισε με ισχυρή άνοδο κυρίως στον κλάδο τεχνολογίας, ανακάμπτοντας από την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News