Business & Finance Δευτέρα 8/01/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό κλείσιμο με ώθηση από την τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό κλείσιμο με ώθηση από την τεχνολογία

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, καλύπτοντας μέρος των απωλειών που έφερε το Νέο Έτος, με την τεχνολογία και το λιανεμπόριο να καθοδηγούν τα κέρδη. Στον αντίποδα, οι μετοχές ενέργειας σημείωσαν πτώση ακολουθώντας τις απώλειες των τιμών πετρελαίου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3% αφού όμως αρχικά κατέγραφε απώλειες έως και 0,7%. 

Ανάμεσα στους κλάδους με τα μεγαλύτερα κέρδη, η τεχνολογία ενισχύθηκε 1,2%, μετά από έξι ημέρες απωλειών, ενώ ο κλάδος λιανεμπορίου σημείωσε άνοδο 1,2%, στην πρώτη ημέρα κερδών μετά από επτά καθοδικές συνεδριάσεις. 

Ο STOXX 600 γνώρισε το προηγούμενο πενθήμερο την πρώτη εβδομάδα απωλειών μετά από οκτώ εβδομάδες, μετά από το ράλι του τέλους του 2023 εν μέσω προσδοκιών για επιτοκιακές μειώσεις από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες. 

Ωστόσο, μία σειρά από οικονομικά στοιχεία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού περιόρισαν τα στοιχήματα των αγορών για επιτοκιακές μειώσεις. 

Σε πτωτική πορεία, οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 2,6%, καθώς οι τιμές πετρελαίου έκαναν βουτιά μεγαλύτερη από 3% μετά τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές πετρελαίου της που προχώρησε η Σαουδική Αραβία. 

Η Shell απώλεσε 3,1% της αξίας της, με τον πετρελαϊκό κολοσσό να επιβαρύνεται με το ποσό των 4,5 δισ.δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο. 

H Boeing υποχώρησε ενδοσυνεδριακά περίπου 9% μετά το ατύχημα της Alaska Airlines με ΜΑΧ 737-9 και τους ελέγχους που διέταξαν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, ενώ η μετοχή της Airbus ενισχύθηκε 2,5%. 

Από τα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, o γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,7% και έκλεισε στις 16.716,47 μονάδες βρίσκοντας ώθηση στα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις εξαγωγές της χώρας το Νοέμβριο. 

Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,4% στις 7.450,24 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1% στις 7.694,19 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισαν 0,4%. 

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται την Πέμπτη να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμού, προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve. 

Ταυτόχρονα, αναμένουν και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών στο τέλος της εβδομάδας – JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America και Wells Fargo – προκειμένου να σχηματίσουν μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας.

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News