Business & Finance Παρασκευή 5/01/2024, 17:05
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανάκαμψη με φόντο την αγορά εργασίας

Wall Street: Ανάκαμψη με φόντο την αγορά εργασίας

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street παρά τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, εντείνοντας τους φόβους ότι τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να ήταν υπερβολικά αισιόδοξα. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με κέρδη 0,35%, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κερδίζει 0,61% και ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,66%. Χθες, ο Nasdaq έκλεισε με πτώση για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, διάστημα που σηματοδοτεί το πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από τον Οκτώβριο του 2022. 

Παρότι η έκθεση για την απασχόληση μείωσε τα στοιχήματα για ταχύτερες και βαθύτερες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, εκτιμάται ότι ενισχύει το σενάριο της «ήπιας προσγείωσης» το οποίο σηματοδοτεί ένα ασφαλές υπόβαθρο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Είναι σαφές ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή από τώρα για να αντέξει τα επί του παρόντος αυξημένα επιτόκια της Fed», σύμφωνα με τον Jeremy Straub, διευθύνοντα σύμβουλο της Coastal Wealth.

Συγκεκριμένα, οι μισθοδοτούμενοι εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 216.000 μετά από μια προς τα κάτω αναθεωρημένη αύξηση κατά 173.000 τον Νοέμβριο, όπως έδειξε την Παρασκευή η έκθεση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,7% και οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 160.000 για τον Δεκέμβριο και ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέβαινε στο 3,8%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκαν στις 216.000 οι νέες θέσεις εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News