Business & Finance Παρασκευή 5/01/2024, 10:44
ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο ξανά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Στο κόκκινο ξανά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν χαμηλότερα την Παρασκευή σε μια ασταθή πρώτη εβδομάδα του νέου έτους. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,46% με τις μετοχές λιανικού εμπορίου να υποχωρούν πάνω από 1% μετά τα στοιχεία που έδειξαν πτώση των γερμανικών λιανικών πωλήσεων πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,53%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 0,69%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,53%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,38%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,5%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης κέρδισε 0,7% την Πέμπτη, μετά από δύο αρνητικές συνεδριάσεις. Οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ και στην Ασία-Ειρηνικό ξεκίνησαν ως επί το πλείστον με αρνητικό τρόπο το 2024, με τους κύριους δείκτες της Wall Street να βρίσκονται σε πορεία να διακόψουν νικηφόρα σερί εννέα εβδομάδων.

Το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ενώ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν σημαντική επιτάχυνση του πληθωρισμού σε Γαλλία και τη Γερμανία. Οι αυξήσεις των τιμών στην Ευρωζώνη είχαν αποκλιμακωθεί σημαντικά στο 2,4% τον Νοέμβριο, αλλά οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι αύξηση 3% τον Δεκέμβριο.

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές θα εκτιμήσουν κατά πόσον η έκθεση για την απασχόληση του Δεκεμβρίου δείχνει ότι η οικονομία ψυχραίνεται αρκετά ώστε να επιτρέψει μειώσεις των επιτοκίων, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να υποδεικνύουν οικονομική δυσπραγία. Η εκτίμηση του Dow Jones κάνει λόγο για αύξηση των μη αγροτικών μισθολογίων κατά 170.000.

Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 2,5% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, καταγράφοντας πολύ μεγαλύτερη πτώση από το 0,1% που προέβλεπε έρευνα του Reuters. Συνολικά, οι πωλήσεις εκτιμάται ότι ήταν 3,1% λιγότερες το 2023 σε σχέση με το 2022.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News