Business & Finance Πέμπτη 4/01/2024, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Απότομη άνοδος αποδόσεων μετά τις νέες πληθωριστικές πιέσεις

Ομόλογα: Απότομη άνοδος αποδόσεων μετά τις νέες πληθωριστικές πιέσεις

Απότομη άνοδο παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση μετά τα στοιχεία σε Γερμανία και Γαλλία που έδειξαν κλιμάκωση του πληθωρισμού το Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για μεταποίηση και υπηρεσίες ήταν καλύτερα του αναμενομένου στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα στοιχήματα των επενδυτών για επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία έφθασε στο 4,1% από 3,9% του Νοεμβρίου, ενώ στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 3,8% από 2,3%. 

Οι αποδόσεις κινούνταν αρχικά καθοδικά, όμως άλλαξαν τάση και γύρισαν σε άνοδο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης, στο 2,14%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Δεκεμβρίου, τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα είχε αγγίξει χαμηλό έτους στο 1,89%. 

«Το αφήγημα ότι ο πληθωρισμός έχει νικηθεί και δεν θα επιστρέψει αποδεικνύεται ψεύτικο και τώρα οι traders αρχίζουν να το παραδέχονται. Αυτό θα ωθήσει σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις», αναφέρει ο Michael Weidner της Lazard Asset Management.

Στη γαλλική 10ετία, η απόδοση ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης στο 2,65%, υψηλότερα από το χαμηλό 11μήνου του 2,39% που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο Άντριαν Πρετετζον, οικονομολόγος της Capital Economics, αναφερόμενος στα στοιχεία για μεταποίηση και υπηρεσίες της Ευρωζώνης για το μήνα Δεκέμβριο που ήταν καλύτερα του αναμενομένου, λέει ότι δεν αλλάζουν το αφήγημα για την οικονομία και τον πληθωρισμό. «Αναμένουμε στασιμότητα για την οικονομία της Ευρωζώνης στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με αργή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο. Όσο για τον πληθωρισμό, τον βλέπουμε να επιστρέφει προς το στόχο του 2% από τα μέσα του έτους». 

Οι traders περιόρισαν τώρα τα στοιχήματά τους για επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ φέτος, στις 154 μονάδες βάσης από 170 που περίμεναν μόλις πριν από μία εβδομάδα. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς, που είναι περισσότερο ευαίσθητη στις επιτοκιακές αυξήσεις, αυξήθηκε στο 2,51% με άνοδο 10 μονάδων βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε στο 3,20% και του πενταετούς στο 2,61%, ενώ στη γειτονική Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία πήγε έως το 3,81%.

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News