Business & Finance Πέμπτη 4/01/2024, 17:04
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε αντίθετη κατεύθυνση Dow και Nasdaq

Wall Street: Σε αντίθετη κατεύθυνση Dow και Nasdaq

Με μεικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται οι δείκτες στη Wall Street μετά τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας που προκαλούν αμφιβολίες για το κατά πόσο πλησιάζει η στιγμή της νομισματικής χαλάρωσης.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,31%, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται οριακά κατά 0,01%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq -που έκλεισε χθες με τη χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια τριμήνου- καταγράφει νέες απώλειες 0,41%. 

Συγκεκριμένα, τα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 164.000 τον περασμένο μήνα, τα περισσότερα από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη το ερευνητικό ινστιτούτο ADP σε συνεργασία με το Stanford Digital Economy Lab. 

Πάντως, θετική ως προς τον πληθωρισμό είναι η περαιτέρω επιβράδυνση της αύξησης των μισθών. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εργαζόμενοι που παρέμειναν στην εργασία τους είδαν μια μέση αύξηση των μισθών τους κατά 5,4% τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Για όσους άλλαξαν θέση εργασίας, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 8%. Και τα δύο στοιχεία σηματοδότησαν τον πιο αργό ρυθμό αύξησης από το 2021.

Μια ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του 2023 στις 202.000, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. Επίσης, αυξήθηκαν οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.

Οι επενδυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, καθώς και στα ευρωπαϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό, προκειμένου να εκτιμήσουν αν οι κεντρικές τράπεζες έχουν περιθώρια να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ανθεκτική η αγορά εργασίας τον Δεκέμβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News