Business & Finance Πέμπτη 4/01/2024, 15:30
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθερή άνοδος με στήριγμα την Εθνική

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθερή άνοδος με στήριγμα την Εθνική

Σε απόσταση βολής των 1.310 μονάδων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σημειώνει σήμερα σταθερή άνοδο με μοχλούς τις μετοχές της Ελλάκτωρ, της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και της Εθνικής, εν μέσω ήπια ανοδικής κίνησης των ευρωαγορών. Ο τζίρος πάντως παραμένει σε εορταστικούς ρυθμούς.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:15, διαμορφώνεται στις 1.307,09 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,44% με την αξία στα 42,21 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,41%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,60%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 1,25%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+6,04%), της Elvalhalcor (+4,68%) και της Εθνικής (+2,50%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-070%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-0,50%).

Εν τω μεταξύ, μικρή άνοδο καταγράφουν σήμερα οι ευρωαγορές μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία της νομισματικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2% μετά από πτώση σχεδόν 1% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του έτους. Ο γερμανικός DAX κινείται με κέρδη 0,1%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,18%. 

Οι επενδυτές αξιολογούν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο, που δημοσιεύθηκαν αργά την Τετάρτη, τα οποία δεν έδωσαν πολλά στοιχεία για τον πιθανό χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αλλά έδειξαν μια αυξανόμενη αίσθηση ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και μια ανησυχία για τους κινδύνους που μπορεί να θέσει στην οικονομία η «υπερβολικά περιοριστική» νομισματική πολιτική.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία έδειξαν ότι κατέγραψε μικρή άνοδο τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω της ενέργειας και των υπηρεσιών. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,1% σε ετήσια βάση, από 3,9% τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Όμως, παραμένει αρκετά χαμηλότερος από τα επίπεδα του 7,3%, όπου είχε φτάσει τον Φεβρουάριο του 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Προσπάθεια ανάκαμψης μετά τη διήμερη πτώση

Πρακτικά Fed: Πιθανές οι επιτοκιακές μειώσεις, αλλά ο δρόμος άκρως αβέβαιος

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News