Business & Finance Πέμπτη 4/01/2024, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

Διστακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Διστακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να προσπαθεί να διασπάσει τα επίπεδα των 1.300 μονάδων εν μέσω ασθενούς ανοδικής αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:05 διαμορφώνεται στις 1.304,75 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,26% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται μόλις λίγο πάνω από τα 6 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται κατά 0,46% στις 1.063,98 μονάδες με την Πειραιώς στο +0,75%, την ΕΤΕ στο +0,10%, την Eurobank αμετάβλητη και την Alpha να καταγράφει περιορισμένες απώλειες 0,36%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor, Viohalco, ΕΥΔΑΠ και Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Quest, Coca Cola, Jumbo. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil, της Τιτάν, της Μυτιληναίος και της Σαράντης.

Χθες, η αγορά στο ΧΑ βάδισε στα χνάρια των ευρωαγορών και έκλεισε με περιορισμένες απώλειες, ενώ ο τζίρος κυμάνθηκε σε εορταστικά επίπεδα, καθώς το μομέντουμ από τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων το 2024 άρχισε να ξεθωριάζει. 

Εν τω μεταξύ, μικρή άνοδο καταγράφουν σήμερα οι ευρωαγορές μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία της νομισματικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι επενδυτές αξιολογούν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο, που δημοσιεύθηκαν αργά την Τετάρτη, τα οποία δεν έδωσαν πολλά στοιχεία για τον πιθανό χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αλλά έδειξαν μια αυξανόμενη αίσθηση ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και μια ανησυχία για τους κινδύνους που μπορεί να θέσει στην οικονομία η «υπερβολικά περιοριστική» νομισματική πολιτική.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία έδειξαν ότι κατέγραψε μικρή άνοδο τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω της ενέργειας και των υπηρεσιών. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,1% σε ετήσια βάση, από 3,9% τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Όμως, παραμένει αρκετά χαμηλότερος από τα επίπεδα του 7,3%, όπου είχε φτάσει τον Φεβρουάριο του 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Προσπάθεια ανάκαμψης μετά τη διήμερη πτώση

Πρακτικά Fed: Πιθανές οι επιτοκιακές μειώσεις, αλλά ο δρόμος άκρως αβέβαιος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News