Business & Finance Πέμπτη 4/01/2024, 10:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Προσπάθεια ανάκαμψης μετά τη διήμερη πτώση

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Προσπάθεια ανάκαμψης μετά τη διήμερη πτώση

Μικρή άνοδο καταγράφουν σήμερα οι ευρωαγορές μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία της νομισματικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3% μετά από πτώση σχεδόν 1% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του έτους. Όλοι οι κλάδοι διαπραγματεύονται στο πράσινο, ενώ οι μετοχές που σχετίζονται με πετρέλαιο και φυσικό αέριο σημειώνουν άλμα πάνω από 1%.

Ο γερμανικός DAX κινείται με κέρδη 0,27%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,33%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,7%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές, αλλά και η Wall Street υποχώρησαν την Τετάρτη, επιστρέφοντας μέρος των κερδών που είχαν σημειωθεί στα τέλη του περασμένου έτους και τα οποία ώθησαν τους περιφερειακούς δείκτες κοντά σε υψηλά δύο ετών, καθώς μετριάστηκε η αισιοδοξία για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι επενδυτές αξιολογούν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο, που δημοσιεύθηκαν αργά την Τετάρτη, τα οποία δεν έδωσαν πολλά στοιχεία για τον πιθανό χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αλλά έδειξαν μια αυξανόμενη αίσθηση ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και μια ανησυχία για τους κινδύνους που μπορεί να θέσει στην οικονομία η «υπερβολικά περιοριστική» νομισματική πολιτική.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία έδειξαν ότι κατέγραψε μικρή άνοδο τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω της ενέργειας και των υπηρεσιών.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,1% σε ετήσια βάση, από 3,9% τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Όμως, παραμένει αρκετά χαμηλότερος από τα επίπεδα του 7,3%, όπου είχε φτάσει τον Φεβρουάριο του 2023.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού, όπως και άλλες οικονομίες, αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ανησυχεί πολύ για αυτό. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει αποκλιμακωθεί ραγδαία, με τον στόχο του 2% να μην θεωρείται πια τόσο μακρινός.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Πτώση 1,2% για τον Nasdaq, στην χειρότερη επίδοση τριμήνου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δοκιμάζεται το ράλι του 2023 – Σε χαμηλό 3 εβδομάδων ο STOXX 600

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News