Business & Finance Τετάρτη 3/01/2024, 20:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δοκιμάζεται το ράλι του 2023 – Σε χαμηλό 3 εβδομάδων ο STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δοκιμάζεται το ράλι του 2023 – Σε χαμηλό 3 εβδομάδων ο STOXX 600

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω διευρυμένων ρευστοποιήσεων, που δοκιμάζουν τις αντοχές του ράλι του 2023. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,9%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Δεκεμβρίου, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από το Νοέμβριο. 

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία υποχώρησαν περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα έκαστος, βουλιάζοντας σε χαμηλό μηνός. 

Οι κατασκευές και τα δομικά υλικά καθοδήγησαν τις απώλειες με πτώση 2,9% στην χειρότερη ημερήσια επίδοσή τους σε διάρκεια περίπου έξι μηνών. 

Ο δείκτης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υποχώρησε 2,5%, ενώ οι ασθενέστερες τιμές βασικών μετάλλων οδήγησαν σε πτώση 2,3% και τις μετοχές του κλάδου πρώτων υλών. 

Επίσης, οι γίγαντες πολυτελών ειδών LVMH, Kering, Hermes και Richemont απώλεσαν μεταξύ 1,9% και 3,8% με τον ευρύτερο τομέα να καταγράφει απώλειες 2,7% και να αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου. 

«Εάν υπάρξει κάποια εξέλιξη που να μην στηρίζει το σενάριο των επιτοκιακών μειώσεων τότε ενδεχομένως να υπάρξει απογοήτευση. Οι αγορές σταματούν τώρα να πάρουν ανάσα, περιμένοντας κάποια στοιχεία επιβεβαίωσης όπως επίσης και νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις αγορές», αναφέρει ο Ρας Μουλντ, επικεφαλής επενδύσεων στην AJ Bell. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος υγείας σημείωσε άνοδο 0,8%, καταγράφοντας την τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κερδών, ενώ οι τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν 0,2%. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Ryanair υποχώρησε 4,9% αφότου κάποιοι online ταξιδιωτικοί πράκτορες σταμάτησαν να πωλούν δρομολόγιά της στις αρχές Δεκεμβρίου. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News