Business & Finance Τετάρτη 3/01/2024, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Νευρικότητα εν αναμονή των πρακτικών της Fed και των μάκρο

Ομόλογα: Νευρικότητα εν αναμονή των πρακτικών της Fed και των μάκρο

Οι ομολογιακές αποδόσεις σταθεροποιήθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης, μετά την αρχική άνοδο, εν αναμονή της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Fed από την τελευταία της συνεδρίαση, αλλά και των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία αύριο Πέμπτη, τα οποία αναμένεται να προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία αναμένεται να δώσουν τον τόνο για τις αγορές κρατικών ομολόγων, προτού δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 2,03%, υποχωρώντας από το υψηλό δύο εβδομάδων του 2,11% που άγγιξε την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε περισσότερο από 40 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο εν μέσω προσδοκιών ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη θα προχωρήσουν σε επιτοκιακές μειώσεις. 

Οι αγορές χρήματος περιμένουν μειώσεις των επιτοκίων κατά 162 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ έως τα τέλη του έτους. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,98%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων στο 4,02%, με τους traders να περιορίζουν τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές μειώσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους στις 150 μονάδες βάσης από άνω των 160 μβ που στοιχημάτιζαν την προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης και τις αυξανόμενες ενδείξεις για γεωπολιτικούς κινδύνους, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αλυσίδες προσφοράς και να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ήδη, οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 3% εν μέσω της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε οριακά στο 3,73% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 168 μονάδες βάσης, αφού όμως την προηγούμενη εβδομάδα είχε υποχωρήσει στις 160 μονάδες βάσης. Στην ιταλική διετία, η απόδοση παρέμεινε σταθερή στο 3,03%. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετους διαμορφώθηκε στο 3,09%, ενώ στην πενταετία στο 2,51%. 

 

moneyreview.gr

 

   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News