Business & Finance Τετάρτη 3/01/2024, 11:25
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια διόρθωση με τραπεζικά βαρίδια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια διόρθωση με τραπεζικά βαρίδια

Μικρές πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ήπιας πτωτικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:15 διαμορφώνεται στις 1.302,16 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,42% με τον τζίρο κοντά στα 8 εκατ. ευρω.

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, υποχωρεί κατά 1,27% στις 1.063,34 μονάδες με την Alpha και τη Eurobank να καταγράφουν πτώση άνω του 1%, ενώ πιο περιορισμένες είναι οι απώλειες για τις ΕΤΕ και Πειραιώς.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco, της Elvalhalcor, της Coca Cola HBC και της Τιτάν. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo, της Alpha Bank, της Eurobank και της Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, μικρές μεταβολές καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη χθεσινή «θολή» έναρξη της νέας χρονιάς εν μέσω των γεωπολιτικών ανησυχιών με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, η προσοχή στρέφεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα την Τετάρτη και τα οποία θα βοηθήσουν τους συναλλασσόμενους να εκτιμήσουν τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας γύρω από τη νομισματική χαλάρωση.  

Ωστόσο, οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι –παρά την αναμενόμενη μείωσή τους εντός του 2024– τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια ακόμη. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα η προσδοκία μείωσης των επιτοκίων είχε οδηγήσει σε ράλι τις αγορές.

Οι προθεσμιακές αγορές χρήματος, πάντως, προεξοφλούν ότι οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, η αμερικανική Fed και η ΕΚΤ, θα προχωρήσουν εντός του 2024 σε μείωση των επιτοκίων τους αθροιστικά κατά 150 μ.β. η καθεμιά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Απώλειες 1,6% για τον Nasdaq – Η χειρότερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο

«Ταύρος» της Wall Street: Οι μετοχές θα πάρουν μία ανάσα πριν από το επόμενο ράλι

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με απώλειες έκλεισε ο STOXX 600 – Πλήγμα στην τεχνολογία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News