Business & Finance Τρίτη 2/01/2024, 19:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Mε άνοδο των αποδόσεων η πρώτη συνεδρίαση του 2024

Ομόλογα: Mε άνοδο των αποδόσεων η πρώτη συνεδρίαση του 2024

Με άνοδο υποδέχθηκαν το νέο έτος οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, απομακρυνόμενες από τα χαμηλά πολλών μηνών, παρότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μειώσεις επιτοκίων της τάξης των 160 μονάδων βάσης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,061%. Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε αγγίξει το 1,89%, το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους. 

Η απόδοση υποχώρησε 55 μονάδες βάσης το 2023 – στη μεγαλύτερη πτώση από το 2014, με το μεγαλύτερο μέρος να λαμβάνει χώρα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε περισσότερο του αναμενομένου. 

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πραγματικές αποδόσεις των γερμανικών υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος στα τέλη Δεκεμβρίου για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, προτού αγγίξει το -0,075%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουνίου. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,45%. 

Αναλυτές της Commerzbank εκτιμούν ότι η νέα προσφορά σε ομολογιακές εκδόσεις θα ασκήσουν πιέσεις στις τιμές των κρατικών ομολόγων το επόμενο διάστημα. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 3,71%, αφού αυξήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης προτού υπαναχωρήσει. Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε αγγίξει το 3,46%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθκε στις 164 μονάδες βάσης, αφού την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξε χαμηλό εξαμήνου στις 154 μονάδες βάσης. 

Αναλυτές προειδοποιούν επίσης ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενδεχομένως να παρουσίασε αύξηση το Δεκέμβριο και να συμβεί ξανά το ίδιο και τον Ιανουάριο, παρότι ο Ruben Segura-Cayuela, οικονομολόγος της BofA αναμένει πτώση κάτω από το 2% έως τον Αύγουστο του 2024. 

Η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων παρέμεινε σήμερα κλειστή λόγω της αργίας της Πρωτοχρονιάς. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News